2018. február 22-én, a Budapesti Boat Show szakmai napján, - a vitorlás élet évadnyitó eseménye alkalmával - Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója és dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke hivatalosan is bejelentette, hogy 2 sikeres évadot követően a hagyományteremtő céllal megszervezett Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja idén is megrendezésre kerül az idén 50 éves házigazda Siófok városában.

A BOAT Show színpadi programja során a főszervezők arról a vitorlás sport szempontjából figyelemfelkeltő, kedvcsináló és utánpótlást nevelő amatőr versenyről beszélgettek, amelyen a gazdaság, a kultúra, a művészet, a politika, a sport világából közéleti szereplők, vagy hétköznapi emberek vesznek részt saját településüket képviselve. Az országos esemény többször kiemelt mottója, hogy „A Balaton nem csak a régióban élőké, hanem egyben Nemzeti Kincsünk is!” A nyári főidényben a Balatonra irányuló reflektorfényben Magyarország bármely települése bemutathatja saját értékeit, hagyományait, ízvilágát. A főszervezők ennek szellemében invitálták és buzdították a településeket, hiszen már csak az utolsó pár települési nevezési hely szabad egy héttel a nevezési határidő lejárata előtt.

A vitorlásversenyhez idén is a szervezők biztosítanak egyforma (OneDesign) hajókat, képzett kormányosokkal. Összesen 18 hajón mérhetik majd össze tudásukat a csapatok több futamban és kategóriában, melyek biztosítják az esélyegyenlőséget a versenyben. A hajók sorsolására és a lebonyolítási rend ismertetésére májusban, hagyományok szerint a Dunán egy hajón tartottsorsoláson és sajtóeseményen kerül majd sor a települések képviselőinek jelenlétében.

A 2017. évi vitorlásversenyen komoly küzdelemben végül a Alsóörs települése aratott győzelmet, így a BAHART felajánlásából a számos értékes nyeremény mellett arra is jogot szerzett, hogy a társaság 2018-as hajózási szezonjában a Nemzeti Regatta motoros hajó a település nevét viselje. A 180 fős akadálymentes fedélzettel rendelkező 2017-ben átadott hajó neve ennek megfelelően az idei évben: „Nemzeti Regatta - 2017 Alsóörs”, így hirdetve és reklámozva a települést és értékeit a BAHART több, mint 700.000 személyhajó utasa körében. A szervezők természetesen ezt a hagyományt is folytatják, így felajánlásuk alapján ez a hajó a Balatonon szolgálatot teljesítve a 2018. évi Nemzeti Regatta nyertes településének nevét viseli majd jövőre.

A Nemzeti Regatta egy olyan országos seregszemle, ahol a Balatonra irányuló nyári reflektorfényben mutathatja meg az egész ország a saját helyi értékeit, miközben a közönséget szórakoztatva különböző versenyszámokban vesznek részt a települési csapatok. Az elmúlt két év is bizonyítja, mekkora településmarketing értékkel bír a kétnapos siófoki fesztiválon való színvonalas és színes települési megjelenés, gondoljunk csak a 2017-es évből a mohácsi busókra, a zirci betyárokra vagy a Borsod megyei apró falu – Füzér – sikerére a vitorlásversenyben. Idén 50 települést látnak vendégül a szervezők Siófokon, ezzel is ünnepelve és megtisztelve Siófok várossá válásnak 50. évfordulóját.

Idén már biztosan találkozhatunk a települések sorában új bemutatkozóként Debrecen, Tolna, Szolnok és Nagykőrös városával, a már rutinos versenyzőként érkező Mohács csapatával, de biztosan itt lesz Miskolc és az elmúlt két alkalommal dobogós Csopak csapata is és természetesen a házigazda, idén 50 éves Siófok városa is.

A településmarketing szempontból is komoly értékkel bíró eseményre érdeklődő és nevezni vágyó települések awww.nemzetiregatta.hu oldalról is letölthetik a nevezési lapot, olvashatják a verseny tudnivalóit, napi aktualitásokat.