A február végi Palamós Optimist Nagydíj után a szlovéniai Koperben rendezett Európa Kupán is komoly sikereket értek el a magyar optimistesek. A március 16. és 18. között rendezett verseny a magyaroknak - ahogy a szlovénoknak is - válogató verseny volt mind az Európa-, mind pedig a világbajnokságra. Hét országból 119 versenyző nevezett a versenyre, közülük száznyolcan küzdöttek három napon át a koperi öböl vizén - közöttük nyolc magyar klubból 29 optimistes vitorlázó. Az első versenynapon gyenge déli szélben a két csoportra osztott mezőny csak egy teljes kört tudott vitorlázni, a második futamot már nem tudták befejezni. A következő versenynapon azonban már megnyugtatóan fújt a keleti szél, amely a verseny végéig kitartott, így végül nyolc futamot tudott teljesíteni a magyarok és szlovénok mellett cseh, olasz, osztrák, szlovák és San Marino-i versenyzőkből álló mezőny.

 

A végeredményben legjobb magyar versenyző az összetettben ötödik helyen végzett Nagy Bendegúz, a BYC versenyzője. Borda Levente (SVE) a nyolcadik, Tóth Attila (SVE) kilencedik, Bányai Attila (BYC) pedig a tizedik helyen fejezte be a versenyt. A legjobb húsz közé jutott még Vladiszavlyev Alexandar (SVE, 12.), Zolnai Samu (SVE, 16.) és Lackó Dávid (BYC, 19.). A serdülők fiúk díjazásában Kis-Szölgyémi Soma (Kereked) második, Héder Benedek Barna (SVE) harmadik helyéért kapott érmet és kupát. A serdülő lányok közül Lackó Sára (BYC) ezüst-, Bodnár Hanna (BYC) pedig bronzérmet nyert.

Gratulálunk minden versenyzőnek a szeles, hideg időben nyújtott teljesítményéért és különösen azért a hozzáállásért, amely a sokszor embert próbáló időjárási körülmények között is széppé tette a koperi hétvégét.

További magyar helyezések:

21. Sigmond Soma (BYC) 
23. Demjén Olivér (BYC) 
24. Kis-Szölgyémi Soma (Kereked) 
25. Baticz Barnabás (SVE) 
26. Fehér Boróka (BYC) 
32. Kálmán Kornélia (BYC) 
33. Héder Benedek Barna (SVE) 
36. Jeney Kristóf (SpVE) 
38. Nagy Réka (THE-YKA) 
39. Carra Chiara Lisa (BYC) 
40. Jandl Rómeó (SÉP) 
45. Lackó Sára (BYC)
54. Csőregh András (THE-YKA)
57. Domonkos Gergely (SÉP)
58. Csekovszky Mór (Kereked)
61. Cserveni Dániel (THE-YKA)
64. Bodnár Hanna (BYC)
65. Simó András (THE-YKA)
66. Csőregh Mihály (THE-YKA)
75. Kovács Herbert (KYK VSE)
76. Érdi Vince (TVSK)
85. Bodgál Mihály (THE-YKA)

A teljes eredménylistát itt lehet megtekinteni.

Képek: Szalontai Bence / Török Péter