Noha a regattára 23 ország 215 versenyzője gyűlt össze, hogy megkezdje az évet az idén alakult EurILCA ( Európai Laser Osztályszövetség) újonnan felállított verseny rendszerében, ám az időjárás közbeszólt, s megakadályozta, hogy érvénes versennyel záruljon a hosszú hétvége. A három nap leforgása alatt ugyanis a Laser 4.7 és Radiál mezőnyök számára csupán egyetlen futamot sikerült lebonyolítani, s mivel az érvényes regattához két befejezett futamra van szükség, így a koperi verseny e két osztály számára érvénytelen maradt.

 

Egyedül a legnagyobb vitorlázatú standardesek zárták sikeresen a hétvégét, akik számára három futamot sikerült megrendezni, így az ő eredményük értékelhető volt. De ne szaladjunk ennyire előre. Először is essen néhány szó a versenysorozatról, mely idén teljesen új formát öltött. A korábban 12 regattából álló versenysorozat beolvadt az európai laser ranglistába, mely szisztémája teljes mértékben az ISAF által felállított világranglista elvére épül. Az Európa-bajnokság, Európa Kupa versenyek mellett az országok nemzeti bajnokságai, valamint kijelölt öt nemzeti versenye i számítanak bele a végelszámolásba, melyek mindegyike különböző faktorszámmal lett ellátva. Ennek alapján a versenyző utolsó két évben megszerzett eredményei közül a hét legjobb adja ki a mindenkori rangsort. 

 

Fiataljaink népes számmal képviseltették magukat a regattán, mely egyben az Európa-bajnokság első válogató versenyéül is szolgált. Illetve szolgált volna, ha két érvényes futamot sikerült volna befejezni. A nyitó napi 5-8 csomós nyugatias szélben megrendezett egyetlen futamot követően két teljes nap telt várakozással, vízi halasztással, melyben ugyan futamkezdeményezések, próbálkozások voltak, ám ez volt minden, amivel a versenyzőknek és rendezőknek meg kellett elégedniük.

 

Radiálosaink többen még ezt az egy futamot is sikertelenül zárták, többüket óvták ki szigorított rajtnál elkövetett hibáért, illetve pályatévesztésért. Így járt a hetedik helyen célba ért Hunfalvy Péter, a 11. Bathó Péter, valamint Korchmáros Kristóf és Bujdosó Mátyás is, így a regatta tényleg nem volt sikeresnek mondható versenyzőink számára.

 

Fiaink a sikertelen próbálkozás után tovább utaztak Torboléba, ahol a következő hétvégén újabb Európa Kupa versenyen állhatnak rajthoz.

Az Európai Laser Ranglistáról további információk olvashatóak az alábbi honlapon: www.eurilca.org 

EREDMÉNYEK


Eszes Bernadett