A vitorlázás minden szépsége ellenére is “veszélyes üzem”, ahol bármilyen baleset, rosszullét, sérülés esetében egyből felvetődik az egészségügyi alkalmasság kérdése - azaz a sportorvosi igazolás megléte, hitelessége. Ez tehát már régen nem csak egy, a versenyzéshez ugyan szükséges, de amúgy idegesítő és felesleges formalitás.

 

A sportorvosi engedéllyel nem lehet trükközni, nem lehet kijátszani, ugyanis az idén elindul a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR), amely teljesen átláthatóvá, ellenőrizhetővé teszi az engedélyeket. A Magyar Vitorlás Szövetség szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a sportorvosi engedélyeket mindenki intézze el a szezon indulásáig, különben nem fognak tudni rajthoz állni. A sportorvosnál ugyanis közvetlenül bekerül az információ a Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) adatbázisába, ami a közeljövőben már az NSR és a Vihar rendszerrel is össze lesz kötve és ezen keresztül lesznek hitelesítve az érvényes engedélyek, ami feltétele  versenyengedély kiadásának.

A Magyar Vitorlás Szövetség az igazolások és engedélyek nyilvántartásának megkönnyítése, ezen keresztül az érintettekre háruló adminisztráció egyszerűsítése érdekében indította el a szóban forgó fejlesztést, amelynek köszönhetően a sportorvosi igazolásokat nyilvántartó rendszer összekapcsolódik Viharral. Ez a fejlesztés egy hónapon belül befejeződik, ezt követően lesz elérhető az MVSZ által létrehozott szolgáltatás, amelynek köszönhetően már a feltöltést sem kell megtenni és a vizsgálat megkerülésére sem lesz mód.  

Ugyanakkor azoknak is van lehetősége rajthoz állni, akik nem szeretnének versenyengedélyt kiváltani, és elvégezni az ezzel járó adminisztrációt. Erre adnak lehetőséget a szabadidős versenyek, például a Yardstick Trophy sorozat, a szakági regatták, és a Kékszalagon is lehet indulni rajtengedélyes résztvevőként.

Sportorvosi igazolást egyébként ma már csak sportorvosok, vagy a 215/2004 (VII.13) Korm. rendeletben meghatározott előírásoknak megfelelő háziorvosok állíthatnak ki meghatározott formai előírások mellett. 

A sportorvosi rendelők listája ezen a linken található.

A sportorvosi rendelésre az interneten keresztül is lehet időpontot foglalni az országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) honlapjánNagyon hasznos, ha a vizsgálaton átesett vitorlázó a vizsgálatot követően felhívja az orvos figyelmét, hogy az igazolást rögzítse a központi OSEI rendszerbe, rögzítése ezen a linken ellenőrizhető.

Kép: 2017-es Pünkösdi Regatta - Cserta Gábor - Magyar Vitorlás Szövetség