A Windguru és a Windfinder előrejelzéseit böngészve az látszik, hogy csütörtök reggelre még marad egy kis szél, de ez napközben hamar leáll és nem is nagyon tér vissza belátható időn belül. A Tó vize a csütörtökre előre láthatólag 24-25 fokosra melegszik, a levegő hőmérséklete pedig 30-34 fok körül lesz napközben.

A fenti adatokból az látszik, a csütörtök reggel 9órás rajtra talán még jut annyi szél, hogy elmenjen a mezőny, de a nap folyamán ez fokozatosan gyengül, péntekre teljesen leáll. Uralkodó front nem lesz a tavon, a néhány csomós szél pedig általában nehezen érvényesül a vízterület felett a kipárolgás miatt. Érdemes lesz tehát figyelni a gomolyfelhő képződést, az esetlegesen kialakuló zivatarfelhőket, amik környezetében megerősödhet a légmozgás. Fontos persze megjegyezni, hogy ilyen kánikulában főleg a délutáni órákban komolyabb zivatarok is lehetnek, melyek hirtelen és erős széllökésekkel járnak, így ezek környezetében körültekintéssel járjunk el (főleg, ha nagy vitorlafelületek vannak a hajón).

Érdemes időről időre rápillantani az idokep.hu radarképére, ahol jól láthatóak a nagyobb zivatarkócok.


A parti szél esténként (napnyugta után) a part mentén néhányszáz méteres sávban érzékelhető légmozgás. A víz lassabban hül mint a szárazföld, ezért a vízfelszín felett felemelkedő meleglevegő helyére a partról érkezik a hűvösebb utánpótlás. Mértékét nehéz előre jelezni, de általában a simább déli part mentén jelentkezik hatékonyabban. Azért a sötétben a parti szél vadászatban érdemes tekintettel lenni a marásra is, ami (főleg Szántód és Zamárdi között) minden évben szed néhány áldozatot).

Ilyen gyenge szélben érdemes kicsit „lazítani” a vitorlákon, az első és alsó éleket lazábbra engedni, öblösíteni a vitorlát. A főszerep vélhetően a gyenge szeles vásznaké lesz, így ezek kötélzetét (ha kell) érdemes előre felszerelni.

A melegben különösen fontos a hidratáció. Vizet lehetőleg ne csak fröccs formájában vegyünk magunkhoz, a fejünket védjük fehér, vagy világos sapkával a bőrfelületeket pedig nagy faktorszámú napkrémmel, szemünket napszemüveggel.

Nappal a legnagyobb ellenségünk maga a nap lesz.

Az éjszakára is érdemes felkészülni, mert dacára a nappali kánikulának, ilyenkor akár 16-17 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. A gyenge szeles nyári éjszakák évek óta együtt járnak az árvaszúnyogokkal. Ilyen szélben pedig a mezőny legelejét leszámítva a többiek vélhetően legalább egy éjszakát kint töltenek majd, szóval hosszú nadrággal, kabáttal érdemes készülni. Pro tipp a méhész sapka, ami jó szolgálatot tesz a lassabb hajókon, amikor minden testnyílás árvaszúnyoggal telítődik.

Ami a biztonságot illeti, a Balatonhelp applikációnak ott a helye minden okostelefonon. A mentőmellény viharjelzésben kötelező, éjszaka pedig viharjelzés nélkül is erősen ajánlott.

 

Fontosabb időpontok:

Nevezés:
Balatonfüreden 2018. július 25-én 11:00 és 22:00 között a balatonfüredi Anna Grand Hotelben. (8230 Balatonfüred, Gyógy tér 1.), ugyanitt osztják ki a GPS nyomkövetőket is, amit minden hajó kap, tehát azoknak is érdemes betérni a nevezésre, akik Budapesten már felvették a csomagjukat. 

Rajt: 2018. július 26-án 9:00-kor. A rajtterület a Balatonfüred BH Zrt. kikötő – Öreg-Tihany és Siófok kikötőket összekötő egyenesek által határolt vízterület.

A rajt északi része a hagyományos hajóknak TILTOTT ZÓNA! Innen többtestű hajók, illetve Liberák, Skiffek rajtolnak. A hagyományos hajók részére a déli szektorban egy csaknem 6km-es fehér bójákkal jelölt két végén sárga bójával kitűzött rajtterület áll a rendelkezésükre. 

Befutási limitidő 48óra (július 28, 9:00). Célterület a balatonfüredi BH Zrt kikötő előtti vízterületen, a Tihany–Balatonfüred és a Balatonfüred–Siófok hajózási útvonal között, mintegy 200 méterre a kikötőtől. 

Eredményhirdetés: 2018. július 28., 18.00 óra. Helyszíne: Balatonfüred, Gyógy tér 

Minden egyéb információ, versenykiírás, versenyutasítás, közlemények:

www.kekszalag.hu
www.hunsail.hu

 (Diszklémer: az időjárásra vonatkozó előrejelzések pusztán spekulációkon alapulnak, a Kékszalagon a valós időjárási körülmények ettől merőben eltérhetnek. Vagyis mindig abban a szélben kell vitorlázni, ami épp fúj!)

 Fotók: Szamódy Zsolt, Mezey Miklós