Magyarország nyerte meg a 2019. évi World Sailing training and development szimpóziumának rendezési jogát. A szimpozium helyszínqe Balatonfüred, időpontja 2019 márciusa. A szimpózium során egyebek mellett a vitorlázás fejlesztése, az együttműködés, a fiatal vitorlázók képzése, a versenyszervezés, az edzői tevékyenség, az önkéntesség, a marketing és promóció, a stratégiatervezés, a paravitorlázás fejlesztése témaköreit érintik a prezentációk és interaktív workshopok.

A győztes magyar prezentáció kiemelte a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) és a World Sailing együttműködésének mérföldköveit az elmúlt öt évben, bemutatta természetesen a Balatont és a "host city"-jelölt Balatonfüredet. Ezek mellett nem utolsósorban a fiatal és kezdő magyar vitorlázók, illetve versenyzők, valamint a vitorlás iskolák számának impozáns növekedésének és a Balatonnak a nemzetközi verseny-körforgásba való bekapcsolódásának prezentálásával is alátámasztotta a pályázatot. (A magyar preztentációt a csatolt fájlban, a hozzá kapcsolódó filmet pedig itt  lehet megnézni.)

A másik "meccs" még folyik, csak a konferencia végén, várhatóan szombaton vagy vasárnap dől el, hogy Budapest rendezi-e a 2020-as World Sailing konferenciát. A magyar főváros már azzal is sikert ért el, hogy bekerült a döntőbe, Abu Dzabival (Egyesült Arab Emírségek) és a meccsbe valamilyen módon visszakerült (vagy szemben a korábbi híradásokkal, ki sem került, hanem bentmaradt) a dél-kínai Hainan szigeten fekvő Sanyával versenyez az eseményért. A pályázatot a magyar kormány támogatásával nyújtotta be a Magyar Vitorlás Szövetség. A World Sailing küldöttsége idén augusztusban Budapesten járt,megnézték a konferencia lehetséges helyszíneit, köztük több Duna-parti és egy, a budai Várban lévő szállodát. A magyar főváros mellett szól, hogy Budapesten még sosem volt World Sailing-konferencia, és az is sokat számíthat a döntésnél, hogy Magyarország központi lokációnak tekinthető ebben a térségben.

A 2020-as World Sailing-konferencia megrendezése azért is lényeges, mert olimpiai év lesz, így még nagyobb érdeklődés várható. Ha pedig Budapest kapja meg az eseményt, akkor ez kiváló lehetőség lesz arra, hogy nemzetközi szinten is ismertebbé váljon a magyar vitorlázás és a magyar vitorlásturizmus.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: World Sailing, MVSZ