Jelenleg a koronavírus uralja a vitorlássportot külföldön és itthon is. A Magyar Vitorlás Szövetség honlapján létrehoztunk egy Koronavírus menüpontot, ami alatt folyamatosan frissülő, a sportágunkat érintő aktualitások érhetők el.

A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság tájékoztatása szerint az egészségügyi vészhelyzetet kihirdető kormányrendelet értelmében egyetlen - korábban már engedélyezett - vízirendezvény sem tartható meg, hiszen ott sem szervező, sem résztvevő, sem pedig néző nem tartózkodhat. A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége március 19-i ülésén ezért úgy döntött, hogy határozatlan időre elhalasztja a 2020. évi versenyszezon kezdetét. Az elnökség felülvizsgálja a versenynaptár összeállításának szabályait és meghatározott feltételek mentén lehetőséget ad egyes versenyek elhalasztására, majd a vészhelyzetet feloldását követően azok megrendezésére.

Felállítottunk egy munkacsoportot, amelynek feladata az lesz, hogy megvizsgálja, hogyan lehet a versenyrendszert ehhez a helyzethez alakítani. Három fő témakörre osztottuk a feladatokat: a szezon indulásának elhalasztása miatt szükségessé váló szabálymódosításokat, a veszélyhelyzet miatt kialakuló károk enyhítésének lehetőségeit, valamint a sportág működésének fenntartását biztosító alternatív megoldásokat helyezzük a középpontba.

A munka során vizsgáljuk a versenynaptárra és a hatályban lévő szabályokra gyakorolt hatásokat – a szabálymódosítások szükségességét, a sportág és az érintett szervezetek támogatását a veszélyhelyzet alatt, valamint a sportág működésének fenntartását biztosító alternatív megoldásokat.

Ezen a héten döntünk a Balatoni Évadnyitó megrendezéséről. Az 52. Kékszalagról pedig legkésőbb május elején kell határoznunk, az egyeztetéseket megkezdtük a támogatókkal, partnerekkel és Balatonfüred városával.

A versenyzés újraindulását tekintve óvatosan bizakodóak vagyunk, a járvány lefolyásának kedvező alakulása esetében már akár június végén újra elindulhat az élet a vízen. Rengeteg azonban a bizonytalanság, láthatóan a sporttársaink többsége is kivár a hajók vízre rakásával és a klubtagsági díjak befizetésével. Sokan kérdezték tőlünk, hogyan tudnának a sportágnak segíteni. Nos, a parton rekedt vitorlázók most azzal tehetik a legtöbbet a vitorlázásért, a klubjukért, hogy lehetőség szerint kiváltják a versenyengedélyt, befizetik az éves klubtagsági és sportszolgáltatási díjakat. Ez a túlélés egyik záloga lehet ebben a rendkívül nehéz helyzetben!

 Az olimpiára készülő szerződött élsportolóink is bonyolult helyzetbe kerültek a tokiói játékok egy éves halasztásával, mindenkinek felborult a szakmai és pénzügyi terve, a jelenlegi helyzetben egyelőre a programokat újra tervezni sem lehet. Talán a legnehezebb feladatnak a finanszírozás további egy éves megoldása látszik. Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy versenyzőink olimpiai felkészülése semmiben ne szenvedjen hiányt.

A tényleges szezonkezdésig számos online programot készülünk beindítani. Felvettük a kapcsolatot a Word Sailinggel annak érdekében, hogy a nemzetközi szövetség hivatalos e-sport platformján, a Virtual Regattán magyar bajnokságot rendezhessünk. Rövidesen elindul a Facebook oldalunkon a Filmklub, ahol minden kedden vitorlás témájú filmeket lehet közösen megnézni és közben a film főszereplőivel beszélgetni. Akik a vitorlázótudásukat szeretnék a kényszerszünet alatt fejleszteni, számukra online kurzusokat indítunk a Versenyvitorlázók Facebook-csoportban, amik sikeres elvégzéséért oklevél jár majd.   

Eközben a parton nem állt meg az élet: három pályázaton hirdettünk nyertest az elmúlt hetekben, amelynek keretében utánfutókat, Optimist és Laser kishajókat szerzünk be. Folytatódnak az építési munkálatok Balatonfüreden, ahol új turisztikai megállópont jön létre.  A cölöpözést követően a kőszórással és a partfal kialakítással a napokban elindult az új kőmóló és kikötőmedence kialakítása. Az építkezés állásáról rendszeresen beszámolok majd újraindított e-mail hírlevelünkben, amelyet minden hónap elején közvetlenül is megkapnak majd a VIHAR rendszerben regisztrált versenyengedélyes sportolóink.

A nehéz helyzet ellenére jó szelet kívánva, sporttársi üdvözlettel:

Holczhauser András

főtitkár