Az idén hatodszor megrendezett, a világ talán 25 mindenkori legjobb vitorlázójának csillaghajókkal futott elitversenyén idén másodszor vett részt a finn dinghy magyar világbajnoka, Berecz Zsombor. Ezúttal meghívott – azaz VIP – kormányosként a cseh Michael Maierrel ült a HUN 8409-es hajóban – korábban, 2016-ban legénységként versenyzett a szlovén riói olimpiai bronzérmes finnes, Vaszilij Zbogar oldalán (az 5. futamot meg is nyerték).

A 11 futamos kvalifikációt a Berecz-Maier kettős éppen a 11. helyen zárta, így hajszállal maradt csak le a kieséses folytatásról – ráadásul úgy, hogy éppen annyi pontot gyűjtöttek, mint a még bejutott brazil Grael-Goncalves egység, de a braziloknak nyertek egy futamot. Zsomborék az első futam 4. helyével nyitották a versenyt, legjobb helyezésük 3. volt az ötödik futamban, de 5., 6. és 9. helyeken is futottak célba. A negyedik futamban az utolsó hátszélre 20-25 csomósra frissülő szelet nem bírta a technika és szálingtörés miatt a 10. helyről kiállni kényszerültek. “2 àrbócot hasznàltunk el, a harmadikat görbén kaptuk“ – kommentált Berecz Zsombor Facebook-oldalán.

A magyar hajó hatalmas neveket előzött meg: például a kétszeres olimpiai bajnok és egyszeres ezüstérmes brit Ian Percy, vagy a már említette Kevin Pepponet és Sime Fantela. De ugyancsak nagyon komoly skalp a ciprusi Laseres menő, a legutóbbi két év világbajnoka, a 2012-es londoni olimpián ezüstérmes Pavlos Kontides, vagy az amerikai star világbajnok George Szabo, aki nem mellesleg már kétszer is megnyerte az SSL Finalt.

A 200 ezer dollár összdíjazású, részben meghívásos versenyen “rajthoz állt” összesen 24 olimpiai érem – 8 arany, 7 ezüst és 9 bronz –, 27 csillaghajós világbajnoki cím, 20 világbajnoki cím olimpiai osztályban, 1 Volvo Ocean Race és 1 Louis Vuitton Cup győzelem, valamint 11 korábbi SSL-győzelem. A mezőny úgy áll össze, hogy alapból résztvevő a csillaghajós világranglista első tíz helyezettje, és melléjük hívják meg szabadkártyával az adott év 15 legjobb kishajós eredményeit elérő versenyzőket. Így a mezőny tagja volt például a 470-es Aarhus-i világbajnok kormányosa, a francia Kevin Pepponet, vagy az ugyanott ugyancsak világbajnok horvát Sime Fantela (érdekesség, hogy ő a riói olimpián 2016-ban még 470-esben lett bajnok, Aarhus-ban pedig 49er osztályban nyert.)

Az SSL Finalt végül az osztály idei világbajnoka – és a finn dinghy 2013-as világbajnoka –, a brazil Jorge Zarif kormányozta egység nyerte, a legénység Pedro Trouche volt.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Foto: Star Sailors League / Giles Morelle