UPDATE, 2018 december 26. délután

Ithoni idő szerint tegnap délután az M3 Team Hungary TP52 hajója árboctörést szenvedett és kiállni kényszerült a versenyből. Minden csapattag jól van. A havaria bekövetkeztéig egészen az élmezőnyben a 20. hely környékén vitorlázott a csapat, ami fantasztikus! A vészhelyzet elhárítása után a hajó az erős szembeszél miatt a legközelebbi kikötőbe, Ulladulla-ba (Sydney és a Green Cape check point között félúton kb.) motorozott és a tervek szerint hajnalban indultak tovább, vissza Sydneybe. A hírt Móus Gyula a csapat egyik tagja is megerősítette számukra facebook oldalunkon:

"hello a hír igaz, sajna, holnap hajnalban indulunk tovább sydneybe az erős szembeszél miatt"

Nagyon sajnáljuk a történtektet. Gratulálunk a csapatnak a részvételhez és köszönjük nekik, hogy még izgalmasabbá, személyesebbé és különlegessé tették a magyar vitorlázók számára ezt a nem mindennapi versenyt. Minden tisztelet a rengeteg energiáért és szervezésésrt amit beletettek és hírét vittétek a magyar vitorlázásnak. 

M3 Team Hungary fotó

-------------------------------------

2018. december 26

85résztvevővel, 15-20 csomós észak keleti szélben, napos időben rajtolt el magyar idő szerint hajnali 3 órakor az ikonikus ausztrál verseny, a Rolex Sydney Hobart vitorlásverseny. A startvonal Sidney öbölben kerül kitűzésre, a cél pedig a tasmániai Hobart kikötője. A verseny ausztrál idő szerint 13:00 órakor rajtolt. A táv 628 tengeri mérföld azaz 1163 km, de a csapatok ennél minden bizonnyal hosszabb utat teljesítve érik majd el a célvonalat.

 

fotó: sail-world.com

Az ausztrál partok menti utolsó check point a csapatok számára a Green Cape, ahol minden hajónak be kell jelentkeznie rádión, hogy a rendezőséggel tudassa, működő készülékkel vágnak neki az Ausztrália és Tasmánia közötti Bass szoroson történő átkelésnek.

A verseny időrekordját a Comanche állította fel: 1 nap 9 óra 15 perc 24 másodperc.

Rajt Galéria:

http://www.rolexsydneyhobart.com/news/2018/day-1/photos-sydney-harbour-start/

Az idei versenyen is a szuper maxik versengenek az abszolút győzelemért: a Wild Oats XI, a Black Jack, az InfoTrack, a Comanche és a Scallywag. Utóbbi sajnos már ki is esett a versenyből mivel a rajt után 4,5 órával sajnos eltört a hajó orrsudara. A rajtot követően 3,5 órával a Zen TP52-es állt ki elsőként a rig sérülés miatt, így jelenleg egy 83 fős mezőnytart a cél felé. A nemzetközi résztvevők száma 10-re, a szupermaxik száma 4-re csökkent.

 

Élő közveítés a rajtról:

 

Nagy figyelem irányult a verseny történetében először induló magyar csapatra. A 85 egységből álló mezőnyben mindössze 10 nem ausztrál csapat indul, köztük a magyarok is. Az M3 Team Hungary TP52-es hajójának kormányosa Ormándlaki Áron korábban már vett részt a versenyen és nagy álma volt egyszer egy magyar csapattal rajthoz állni. A legénység ugyan nem teljesen de jórészt magyarokból áll. Ott van a fedélzeten Kelemen Tamás és Német Áron a Wild Joe csapatából, Mónus Gyula a Raffica Trimmere, a csapatot pedig Bret Perry fogja össze, aki korábban a  Wild Joe legénységének kiképzésében is segített. A csapat elszánt, két hetes felékszülési időszak előzi meg a versenyt, Roni szerint jó esélyekkel indulnak, és mindent megtesznek azért hogy minél több hajót maguk mögé utasítsanak.

https://www.facebook.com/RolexSydneyHobart/videos/2405961042994544/

A csapat teljes legénysége: Ormándlaki Áron, Újvári Gábor, Újvári Ádám, Horváth Tamás, Will Parbury, Gyűrű Lajos , Andrew Stuckey, Németh Ádon, Bret Pery, Cameron Mckenzye, Mónus Gyula, Paul Heyes, Peter Hickson, Kelemen Tamás, Czap Zoltán

A verseny rajtját követően két alkalommal is bejelentkezett már amagyar csapat.

ITT vannak a videók:

 

 

Az időjárás előrejelzés erősödő 15-25, helyenként 30 csomós északi, észak keleti szelet jósol, mely kondíciók úgy fest éjszakára is kitartanak, majd a hajnali reggeli órákra további erősödés várható. Ennek megfelelően a magyar csapat a rajt előtt a vihar vitorlázat tesztjét is elvégezte. https://www.facebook.com/bret.perry.7/videos/1803872056408714/

 

A verseny itt követhető a trekkeren

http://www.rolexsydneyhobart.com/tracker/

és it található az épp aktuális állás:

http://www.rolexsydneyhobart.com/standings/?raceId=113&categoryId=505&raceTime=