A Balaton hetek óta nem tudta eldönteni, hogy befagyjon, vagy ne - az elmúlt napok enyhe időjárása ellenére viszont szombat reggelre beállt a tó. A Vízimentők Szakszolgálatának Ruppert nevű mentőhajójának a úgy kellett kiverekednie magát az alsóörsi bázison, aztán folyamatosan a jeget törve jutottak el Balatonlellére.

A versenyre 13 egység nevezett, ebből 6 one design, és 7 open kategóriában. A versenyzők között volt, aki Balatonfüredről, volt aki Alsóörsről érkezett. Egy csapat Keszthelyről ugyan útnak indult Lellére, de ők sajnos a jég fogságában ragadtak, és visszafordultak, így nem tudtak nevezni. A reggel 10-re meghirdetett rajtot a szervezők halasztották, mert egybefüggő jég volt a BL YachtClub előtti vízterületen.

Délben már ki tudtak menni a hajók a nyílt vízre, elolvadt a jég, akkor viszont a szél hiány gátolta meg a rajtoltatást. Végül 13 órakor rajtoltak el a hajók, és kellemes nyugati szélben 2 órán át versenyeztek. “Hatalmas élmény volt a jégtáblák között hajózni, és mivel jól felöltöztünk, a hideg sem okozott kellemetlenséget.” mondta el Draskóczi Katalin versenyző. Bagyó Sándort, a versenyt biztosító Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetőjét is meglepte az összefüggő jég. “Egész héten konzultáltunk a szakemberekkel és a szervezőkkel, de a szombat reggeli jég állapotok még minket is megleptek. Eredetileg csak segíteni mentem le a kikötőbe a kollégáknak, aztán a hajón ragadtam, és Balatonlelléig kísértem őket.”

 

A one design kategóriát végül az EL Lányok nyerték Sabján Annamária kormányzásával, az open kategóriában Soponyai Géza és csapata bizonyult a legjobbnak. A téli vitorlás versenysorozat március 16-án folytatódik Balatonlellén a Tavaszi Regattával. 

Fotó: Karsai Tímea

Eredmények a cikk alatt letölthetők.