Tabarly

2008-ban jelent meg a Tabarly, mely a francia vitorlázó, Eric Tabarly életét mutatja be, aki 1998-ban vízbeesett hajójáról, a Pen Duick-ról Wales partjainak közelében a skót Fife Regattára menet.

Maidentrip

2013-ban mutatták be Maidentrip című filmet, mely Laura Dekker, az új-zélandi születésű holland tinédzser történetét meséli el. Laura célja az volt, hogy legfiatalabbként körbevitorlázza a Földet egyedül, melyet a holland hatóságok nem akartak engedélyezni. Végül is 2010 augusztusában útrakelhetett kétárbócos hajójával és 2012 januárjában, 5600 tengeri mérfölddel később 16 évesen és 4 hónaposan befejezte a földkerülést, legfiatalabbként a világon.


Racing Around the World Alone

A 2010-es nagyon izgalmas dokumentumfilm 30 reményteli vitorlázó életét követi, akik résztvesznek a 2008/2009 Vendée Globe nonstop egyszemélyes Földkerülő versenyen.


Red Dot on the Ocean: The Matt Rutherford Story

Az inspiráló 2014-ben készült dokumentumfilm Matt Rutherford kalandjait mutatja be, aki vett egy hajót az Interneten anélkül, hogy megvizsgálta volna, egymaga megtanult vitorlázni, majd 21 évesen nekiindult, hogy ő legyen a legfiatalabb ember, aki egyedül és megállás nélkül megkerüli Észak és Dél-Amerikát. A veszélyes utat 309 nap alatt teljesítette.

Robin Knox-Johnston: A Force of Nature

A BBC által készített dokumentumfilmet 2018 júniusában mutatták be, épp 50 évvel azután, hogy Sir Robin elindult a Golden Globe Race-en, melyet megnyerve ő lett az első, aki egyedül és nonstop megkerülte a Földet. Eredeti felvételekkel és interjúkkal.


Jean Du Sud Around The World

A többszörös díjnyertes 1984-es film Yves Gélinas szóló 28,000 mérföldes földkerülését mutatja be, melyet maga a vitorlázó készített 16 mm-es filmre, hogy megoszthassa élményeit vitorlázótársaival és bemutathassa saját készítésű autopilot-ját.

Taking Flight: Britain’s America’s Cup Challenge

Ez a BBC által 2016-ban bemutatott dokumentumfilm Sir Ben Ainslie és csapatának felkészülését követte végig az America’s Cup World Series portsmouth-i versenyéig. A versenysorozatot a Land Rover BAR megnyerte, de az America's Cup nem lett az övék.

Deep Water

Ez a 2006-os dokumentumfilm nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy elmesélje eredeti 16 mm filmeket, interjúkat és hangfelvételeket felhasználva, Donald Crowhurst tragikus résztvételét az első Golden Globe versenyen 1968-ban.
Crowhurst nem volt különösebben tapasztalt vitorlázó, mikor elindult a versenyen, és pár hét után rájött, hogy sem a hajója, sem ő nem képes körbevitorlázni a Földet. Ekkor, hogy mentse ami menthető, elkezdett hamis helyzetjelentéseket adni azt gondolván, hogy mikor a mezőny visszatér az Atlanti Óceánra, ő is becsatlakozik. De közben a mezőny annyira megfogyatkozott, hogy miután Sir Robin Knox-Johnston befutott, a második helyen álló Nigel Tetly feladta, ő maradt az utolsó versenyző. Ezt a nyomást már nem bírta elviselni, hajójáról vízbe ugrott.

Beyond 360

Dee Caffari a tanárnőből később rekordokat döntögető vitorlázóvá váló hölgy és Anna Corbella állatorvos elhatározzák, hogy valóraváltják legnagyobb álmukat és profi vitorlázók lesznek. A film a felkészülésüket mutatja be a Barcelona World Race 2010-re.

Maiden

Tracy Edwards szakácsként dolgozott élete első Whitbread versenyén az Atlantic Privateer nevű hajón. Annyira megtetszett neki az egész, hogy pár évvel később megvette a Maiden-t, egy 58 lábas hajót és összerakott egy kizárólag nőkből álló legénységet majd benevezett az 1989-es Whitbread Round the World Race-re. Kormányzásával a Maiden két szakaszt is megnyert és osztályukban második helyen végeztek.

Forrás: https://www.ybw.com