Ebben az évben július 13-án rendezi meg a Magyar Vitorlás Szövetség a Fehér Szalag túraversenyt és a 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny  Classic Round futamot. A versenypálya a széliránytól függetlenül Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Balatonfüred útvonalon, a felsorolt kikötők sorrendjében. A pályajelek jobb kéz felől kerülendők. A limitidő: 2019. július 13-án 18:30 óra. A limitidőig be nem érkezett hajókat a versenyrendezőség célba nem ért, DNF jelzéssel értékeli. A Fehér Szalag a Kékszalag előtti utolsó nagy túraverseny, mindenki felmérheti, hol tart a felkészülésben.

A Fehér Szalag túraversenyre nevezhetnek versenyrendelkezésben rögzített hajóosztályok és értékelési csoportok az alábbiak szerint:

  • World Sailing osztályok közül J24, Melges 24, Dragon, X-35 osztályok;
  • Nemzeti osztályok, kivéve a Kalóz hajóosztály;
  • Értékelés csoportokba és nyílt többtestű osztályok esetén a

             – tőkesúlyos és 15 m², vagy annál nagyobb orr- és nagyvitorla összfelületű alapvitorlázattal (az osztályelőírásban, vagy a felmérési dokumentációban   rögzítettek szerint) rendelkező uszonyos;

             – 25 m², vagy annál nagyobb orr- és nagyvitorla összfelületű alapvitorlázattal   (az osztályelőírásban, vagy a felmérési dokumentációban rögzítettek szerint)   és minimum háromszemélyes többtestű hajók.

  • Külföldi hajók, amelyek rendelkeznek saját hatóságuk által megkövetelt dokumentumokkal és megfelelnek a jelen versenykiírásban foglaltaknak.

A Skiff/Libera típusú, illetve a kabin nélküli többtestű hajók nevezése csak abban az esetben fogadható el, ha megnevezik azt a balatoni üzemeltetési engedéllyel rendelkező kísérő motorost, amely megfelelő sebességgel bír, és kellő létszám befogadásával rendelkezik a kísért hajó tekintetében, és amelynek vezetője aláírással vállalja a verseny teljes időtartama alatt a vitorlás kíséretét és mentését.

A 22. Izsák Szabolcs Emlékverseny – Classic Round futamra Összevont cirkáló, 70-es cirkáló, 50-es cirkáló, 30-as cirkáló, Európa 30-as, 25-ös jolle, 15-ös jolle, Dragon és Folkboat osztályok nevezhetnek. Amennyiben a felsorolt osztályok valamelyikében a nevezettek száma nem éri el a négy egységet, úgy a nevezett egységeket egy közös Classic Round csoportban részükre meghatározott yardstick számuk szerint értékelik. Ebben az esetben az adott osztály számára a verseny a Klasszikus Kupasorozat futamaként nem értékelhető. A Classic Round futamra nevezett egységeket a Fehér Szalag Nagydíjon nem értékelik.

Lehetőség van online előnevezésre a VIHAR rendszeren keresztül. Azon nevezések, melyeket online véglegesítettek és a nevezési díjat kiegyenlítették, érvényesek. Helyszíni nevezésre is lehetőség ven, ennek helye és ideje: 2019. július 10-én, szerdán 12:00 és 20:00 között Budapesten, az Istvánmezei út 1-3., Magyar Sport Háza földszint nagytárgyaló termében, valamint július 12-én, pénteken 17:30 és 22:00 óra között Balatonfüreden a Vitorlás Étterem emeletén található Vitorlázeumban (8230 Balatonfüred, Tagore sétány 1.).

A figyelmeztető jelzés tervezett időpontja:

Classic Round futam résztvevőinek 2019. július 13-án, szombaton 08:50

Fehér Szalag nagydíj résztvevőinek 2019. július 13-án, szombaton 09:20

Az abszolút első helyen befutó hajó elnyeri a Balaton Fehér Szalagját és a Fehér Szalag Vándorkupát. Hajóosztályonként az elsőnek célba ért hajók elnyerik a Fehér Szalag Nagydíj kupáit és az 1-3. helyezett hajók versenyzői éremdíjazásban részesülnek.

A Classic Round futam elsőnek befutó hajója elnyeri az Izsák Szabolcs Örökös Vándordíjat. Hajóosztályonként az elsőnek célba ért hajók elnyerik az Izsák Szabolcs Emlékverseny kupáit és az 1-3. helyezett hajók versenyzői éremdíjazásban részesülnek.

A részletes versenykiírást a csatolt fájlban lehet megnézni.

Fotó: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség,