Hatalmas magyar sikerrel zárult a világkupa verseny Genovában: Vadnai Jonatán a második helyen kezdte a medal race-t és az elsőn fejezte be. A verseny utolsó futamát testvére, Benjamin nyerte, Jonatán az ötödik helyen futott be, ami elég volt ahhoz, az addig vezető ciprusi - a legutóbbi két világbajnokságon győztes - Pavlos Kontides elé kerüljön az összetettben és pontegyenlőséggel megnyerje a versenyt, karrierje addigi legnagyobb sikerét aratva.

Rendkívül szoros volt a verseny állása az éremfutam előtt: az első hat közül bárki nyerhetett és az első kilenc közül bárki végezhetett érmes helyen.

Nem indult túl jól a futam: a gyenge 6-7 csomós trükkös nyugati szélben mindkét magyar hajó a rendező hajó mellett rajtolt, ám Jonatánnak szinte azonnal büntetést kellett teljesítenie, amivel átmenetileg a mezőny végére esett vissza. Ezzel együtt a bal oldalra kényszerült, ahonnan azzal együtt is a 8. helyen tudott felérni az első bójához, hogy időközben 5. is volt, ami akkor aranyérmes pozíció volt. Benjamin tartósan a 6. helyen vitorlázott, de a bóját elsőként került. A hátszélben Benjamin az 1-4. helyeken haladt, Jonatán a kilencediken. A bójánál Benjamin ismét vezetett, testvére a 8-9. helyen tartózkodott. Ekkor még - bár Jonatán már előtte vette a bóját - Kontides stabilan nyerőnek állt.

A második cirkáló szakasztól folyamatosan változtak az érmesek, egy-egy helycsere átírta a virtuális dobogót. Jonatán azonban feljött az 5. helyre, ami már az ő győzelmét jelentette, a szorosan mögött haladó lengyel Kubiakot megfütyülték, így levegősebben tudott haladni, s átmenetileg a harmadik helyre is feljött a futamban. Eközben Kontides és a norvég Tomasgaard előzgette egymást, s ettől függően Jonatán hol nyerőben, hol ezüstérmes pozícióban volt. A bóját Jonatán az ötödik, Kontides a 9. helyen kerülte. A befutóban Jonatán az 5. helyen volt, Kontides pedig a 8-on, ami pont elég volt a pontegyenlőséghez, ami Jonatán győzelmét jelentette.

„Lesz-e buli este?” – hangzott a kérdés a versenyt közvetítő World Sailin médiahajóról. „Ebben egészen biztos vagyok” – mondta Jonatán, aki a nyilatkozatában nem tagadta, hogy a korai büntetés nehéz helyzetbe hozta, de a szél forgolódása amellett, hogy nem volt könnyű kiismerni, esélyt is adott a javításra, amivel élni is tudott és talán egész eddigi pályafutása legnagyobb sikerét elérve megnyerte a világkupa versenyt Genovában Testvére, Benjamin az éremfutam megnyerésével a 9. helyre lépett előre. A verseny előtt Benjamin mindkettőjük számára az első tíz körüli eredményt jelölt meg célként. Bejött.

A részletes eredményeket itt lehet megnézni

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesusu Renedo, Pedro Martinez / Sailing Energy