Nagyszombaton, április 8-án, az éremfutamokkal zárult a nagy érdeklődés mellett lezajlott viadal, hiszen ez a hét volt az olimpiai kvalifikációig, az idei világbajnokságig hátralévő út első, nagyon fontos állomása. Minden olimpiai osztályban itt voltak az egész világból a legjobbak, és a lebonyolítás is az olimpiai rendszer szerint zajlott: öt kvalifikációs és öt döntő futam, egyetlen kieső, és a végén a legjobb tíznek, dupla pontszámmal, az éremfutam. Az ILCA hajóosztályokban voltunk érdekeltek, ILCA 6-ban Érdi Mári, ILCA 7-ben Vadnai Jonatán és Vadnai Benjamin indultak. Érdekesség, hogy ebben a két hajóosztályban már az éremfutamok előtt eldőlt az aranyérem sorsa, a győztesek az addigi tíz futamban már olyan előnyt szereztek, hogy az éremfutamban sem lehetett volna már megelőzni őket. Az ILCA 6 osztály legjobbja a háromszoros olimpia érmes Marit Bouwmeester lett (van neki arany, ezüst és bronzérme is… eddig), gyermekszülés után tért vissza, ezek szerint remek formában. ILCA 7 hajóosztályban pedig a brit Michael Beckett (2021-es Európa-bajnok) győzött.

Mindhárom magyar laseresünk természetesen az arany csoportban végzett, a legjobban Vadnai Jonatán szerepelt. Mindössze négy ponttal maradt le az éremfutamról, és két viszonylagos megingástól függetlenül egyenletes teljesítményt nyújtott, a selejtezők során nyert futamot, futott be másodikként, és a döntők során is szerzett két haton belüli helyet.

Instagramján (vadnaijonatan) írta: A 13. helyen végeztem a mallorcai világkupán, ez volt az első verseny a szezonban ahol a 49 nemzet 184 indulója közt az egész élmezőny jelen volt, nagyon intenzív és izgalmas futamok voltak, főleg a 60+ fős aranycsoportosok.
Egy kicsit bánt, hogy a tegnapi nap két nagy pontszámú futamot is begyűjtöttem, amiből csak egyet tudtam ejteni, de ezen kívül örülök a héten nyújtott teljesítményemnek. Két hét múlva folytatás a hyeres-i világkupán!”

Jonatán eredménye azért is biztató, hiszen ha hasonló teljesítményt nyújt majd a világbajnokságon, az gyakorlatilag biztos olimpiai kvalifikációt jelent.

Bátyja, Vadnai Benjamin ezúttal 27. lett.

ILCA 6 hajóosztályban Érdi Mári a 107 induló közül a 29. helyen végzett.

A verseny, teljes nevén 52. Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Mallorca by Iberostar nem kezdődött könnyen. Az első napon a gyenge, forgolódó szélben hat órát töltött vízen a mezőny, úgy hogy végül érvényes futam nélkül zárult a nap. Másnap végre sikerült futamot tartani a borult, esős időben, hét órát voltak vízen a versenyzők. A harmadik naptól szerencsére kiderült az ég, és innentől minden nap 11 óra körül megjött a menetrendszerű sea breeze, ami kora délutánra 10-14 csomóig is „megerősödött”, a szokásosnál tehát gyengébben fújt, de végül is sikerült a teljes programot teljesíteni.

Ezzel a versennyel tehát megkezdődött a versenyfutás az olimpiai részvételi jogosultságokért, és ebben a versenyben, eddigi eredményeik alapján, jól állnak a mieink.

Eredmények

visyla