A terv az, hogy a versenyt kétévente fogják megrendezni, az első a Tokiói olimpia után várható, melynek eredménye beleszámít majd abba, hogy hogyan sorsolják az elődöntőket, pont úgy, mint a teniszversenyeken is.

Az előversenyek és a selejtezők is a Neuchâtel tavon lesznek, onnan a döntőkre Genfbe utaznak majd a hajók.
A csapatot a 4 fő kivételével, akit a csapatkapitány hozhat, a versenyrendezők választják ki az adott ország legeredményesebb vitorlázói közül.

A hajók one design 47 lábas egytestű vitorlások lesznek aszimmetrikus spinakkerrel (gennakerrel) és fix tőkesúllyal. Ezeket a vitorlásokat nem lehet megvásárolni, így mindenkinek azonos mennyiségű ideje lesz gyakorolni Svájcban, az edzőtáborokban. Azt igérik, hogy a SSL 47 kis és nagy szélben is jól megy, hamar megdől, hogy látványos legyen a nézőközönségnek is, könnyen manőverezhető, de nehéz jól vinni.

Eddig 40 nemzeti csapat jelentkezett, de még legalább ennyit várnak a rendezők, akik szerint ez lesz majd az a vitorlás sportesemény, amely megdobogtatja a vitorlázást amúgy nem ismerők szívét is.

A verseny tiszteletbeli elnöke Dennis Conner. Az eddig jelentkezett versenyzők között pedig 17 olimpiai aranyérmes is található, és persze számtalan Amerika’s Cup résztvevő.

Berecz Zsombor pedig ezt írta Facebook oldalán: