Kollár Lajos idén egyedüliként Semmelweis-díjat vett át az emberi erőforrások miniszterétől. A gyakorló orvosoknak, orvoskutatóknak adható legmagasabb díjból egy évben legfeljebb ötöt adományozhatnak – idén csak egyet adtak. A díj annak adományozható, aki az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és a gyógyítás terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt ért el, illetve tevékenységével jelentősen hozzájárult ilyen eredmény eléréséhez.

Kollár Lajos elhivatott a gyógyítás felé, végigjárta a szakmai ranglétrát egészen a kezdetektől: műtősfiúként, diákként kezdte a pécsi tudományegyetem falai között, majd orvosként, később többek között a Klinikai Központ első főigazgatójaként folytatta - összesen mintegy 50 évet töltött az egyetem kötelékében. Számos szakmai publikációt jegyez, több könyvfejezetet írt, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság elnöke volt két cikluson át, tagja a Magyar Sebész Társaságnak is, a Magyar Haemorheologiai Társaság örökös tiszteletbeli elnöke. Több új műtéti eljárás kidolgozója, bevezetője. Utóbbi években gyakorló sportorvos. Terhelés élettani kutatásokat végez. Kollár Lajos orvosi pályájának részleteiről itt lehet olvasni.

Kollár Lajos 2013-ban lett a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke, aktív vitorlázó, a Tabu nevű 40-es schaerenkreuzer tulajdonosa és kormányosa. Első MVSZ-elnöki ciklusa kezdetekor azokat a célokat fogalmazta meg, hogy szélesítsék a vitorlázás utánpótlásának bázisát, és készítsenek el egy olyan új stratégiát és átlátható, hatékony szövetségi működést, amelynek révén folyamatosan emelkedik a háttérben végzett munka szakmai színvonala.

Második, 2020-ig tartó elnöki ciklusa - amelyet “Gyorsabban, élesebben” mottóval jelzett - legfőbb célkitűzései között a tokiói olimpiára minél több kvóta megszerzése szerepel és ennek érdekében a pénzügyi-anyagi és a szakmai háttér további erősítése. A csúcsversenyzők mellett azonban nem feledkeznek meg a sportág gerincét adó nagyhajós és szabadidő-vitorlázókról sem.

Az elnöknek 2016. tavaszán a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést adományozta a köztársasági elnök, 2018 májusában pedig munkája elismeréséért a Pécsi Tudományegyetem a Professor Emeritus címet adományozta.

Foto: MTI