Az év minden napján igénybe vehető kompközlekedés tekintetében a leghosszabb napi üzemelési időt jelentő főidényi időszak már június 21-én megkezdődött. A kompok esetében az első negyedévet nagyon erős forgalom jellemezte 2018 első három hónapjához viszonyítva. A második negyedév a tavalyi hasonló időszakhoz képest egy pici elmaradást hozott, amely elsősorban a májusi csapadékos, szeles, hideg időjárással magyarázható. Összességében az első félév a tavalyi kiemelkedő tényadatokhoz képest is többletet (103,5%) mutat. Június 30-ig összesen 410 ezer utast, 141 ezer gépjárművet és 28 ezer kerékpárt szállítottak a kompok a Balaton északi és déli partja között.

 Az előző évhez képest lényegesen később, csak 2019. április 20-án indult el a 173. személyhajózási szezon a Balatonon. Tavasszal, illetve az előidényben június 30-ig bezárólag összesen 157 ezer utast szállítottak a személyhajók, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva ~86%-os utasforgalmat mutat. Az elmaradás a későbbi szezonkezdés mellett elsősorban a májusi időjárással magyarázható, de júniustól a forgalom folyamatosan emelkedő tendenciát mutat már. A településeket összekötő menetrendi járatokon az első félévben 115 ezer fő utazott, míg a séta-, programhajókon, illetve hajóbérlés keretében szállított utasok száma meghaladta már a 42 ezer főt. Az idei személyhajózási szezonban a pünkösdi hétvége mellett a Balaton-átúszás volt az év eddigi legforgalmasabb napja. Június 29-én Balatonboglár és Révfülöp között, egyetlen nap alatt 13.700 utast szállítottak a Társaság hajói.

Az élményhez Hajó visz!

 A 2019. július 6-án kezdődő, 58 napos személyhajózási főszezonban 15 útvonalon, 21 kikötőből több mint 4.000 alkalommal indulnak a BAHART települési menetrendi járatai. A főidényben a legkedveltebb útvonalakon, így Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve Fonyód-Badacsony között naponta összesen 14-14 járat közlekedik majd. Ráadásul a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon napi 12 alkalommal gyorshajó, Fonyód-Badacsony között pedig napi 16 alkalommal vízitaxi is igénybe vehető.

A BAHART – az utazók igényeihez igazítva – több kikötőben tovább optimalizálta a hajóindulási időpontokat a főidényben, így pl. a Fonyód – Badacsony közötti járatoknál ütemes, jól megjegyezhető indulási időpontokat vezetett be. Idén már délelőtt és délután is el lehet jutni Badacsonyból Keszthelyre, illetve Balatonmáriafürdőről közvetlenül és átszállással is elérhető Badacsony. Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között a BAHART növelte a napi járatok számát, míg Balatonszemes és Balatonakali között 2 új átkelő járatokat indít pénteki napokon.

 A Balaton-parti településeket összekötő menetrendi hajózás biztosításával a Balatoni Hajózási Zrt. célja, hogy a tónál nyaralók az aktív pihenésük alatt a hajókat válasszák, hajóval fedezzék fel a régió kincseit. A települések, mint célállomások látnivalóira és programlehetőségeire a BAHART valamennyi kommunikációs eszközével próbálja felhívni a figyelmet. Többek között a hajózási Társaság napi szinten aktualizált honlapján (www.bahart.hu) található hajózási lehetőség kereső extra funkciójával, mely a célállomás kiválasztásával automatikusan kiadja a település látnivalóit és programjait. Ugyanezt a célt szolgálja, a menetrendi hajó és komp menetjegyekkel együtt átadott kuponfüzet is, mely a Balaton-parti településeken működő partnerek ajánlatait tartalmazza. A kuponok felhasználásával az utasok számos szolgáltatást tudnak kedvezményesen igénybe venni a Balaton körül.

További családbarát szolgáltatásként 5 menetrendi nagyhajón gyereksarok is várja a kicsiket az idei évben.

 

Kikapcsolódás a nyaralás minden napján kicsiknek és nagyoknak egyaránt

 A főidényben a BAHART gazdag séta-, és programhajó kínálattal is várja az utasokat. A Társaság idén is úgy állította össze a szolgáltatás-palettáját, hogy a lehető legszélesebb körben érje el a célcsoportokat, a családok minden tagja találjon magának tartalmas, színvonalas kikapcsolódási lehetőséget a nyaralás során.

 A kisgyermekes családoknak szóló 1 órás Mastercard Varázshajó 10 kikötőből, összesen 104 alkalommal indul, idén két új helyszínt: Siófokot és Badacsonyt is bekapcsolta a szolgáltatásba a Társaság. A hajóút során kalózos bűvészműsorral és társasjáték-sarokkal várják a kicsiket és szüleiket. Emellett 10 alkalommal futnak ki idén nyáron a nagysikerű Minimax Gyerekhajók Siófokról, Balatonfüredről és Badacsonyból. A BAHART továbbra is meglepetéssel várja a gyerekeket, hiszen valamennyi hajózási lehetőségnél választható ún. Playmobil gyerekjegy, melynek megvásárlásával a hajózási élmény mellett egy ajándékfigurát is kapnak a gyerekek.

 A tiniktől a nyugdíjasokig, minden korosztályt várnak a 12 BAHART kikötőből, összesen 245 alkalommal induló Bulihajók. Ezeken a heti 29 alkalommal induló discohajókon a jó hangulat és jókedv garantált a Balaton közepén!

 A kínálatból az idei évben sem hiányozhatnak a hatalmas népszerűségnek örvendő sétahajó járatok, melyek 17 kikötőből összesen több, mint 2800 előre meghirdetett időpontban futnak ki, hogy az utazók átélhessék, amit egy fotó sem ad vissza. Legyen szó 1 órás sétahajózásról, vagy 2 órás félsziget-kerülő túráról, esetleg egy romantikus hajóútról a naplementében, a Balaton szemet gyönyörködtető látványa igazi kikapcsolódást nyújt mindenki számára. Újdonságként szerepel a palettán Balatonfüredről a „Csillaglesen Kelénnel” elnevezésű sétahajózási lehetőség, melyet a keszthelyi „Csillaglesen Helkával” program mintájára hirdetett meg a BAHART.

 Aki még ennél is több élményre vágyik, ne hagyja ki a száguldást a BAHART gyorshajó és vízitaxi járatain, valamint a páratlan élményt nyújtó augusztus 20-i tűzijátéknéző hajókat sem.

 

Hol vagy, Kajla? Díjmentes utazás Kajlával a BAHART menetrendi hajóin

 A Balatoni Hajózási Zrt. is csatlakozott az idén nyáron elindult országos, „Hol vagy, Kajla?” elnevezésű kampányhoz. A promóció keretében július 1. és augusztus 31. között minden 6-10 éves kor közötti gyermek, Kajla Útlevelét és diákigazolványát felmutatva díjmentesen veheti igénybe a BAHART településeket összekötő menetrendi hajójáratait.

 

 

A túlpartra tart? Csak 8 perc komppal…

 Szántódrév és Tihanyrév között a kompok folyamatos átkelést biztosítanak a Balaton északi és déli partja között. A főidényben, mely a kompközlekedés vonatkozásában június 21. és szeptember 1. között van érvényben, az első komp Szántódrévből 6:40-kor, az utolsó 23.20-kor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.00 órakor indul az első és 23.40-kor az utolsó kompjárat. A forgalmas nyári napokon a kompindulásokat a menetrend felfüggesztésével a Társaság sűríti.

 A Társaság valamennyi szolgáltatásával kapcsolatban szükség esetén segítség és tájékoztatás kérhető a BAHART Ügyfélközponttól. A BAHART Info Vonalon (84 / 310 050) munkatársaik készséggel állnak az utasok és érdeklődők rendelkezésére a személyhajózást, a kompközlekedést, valamint a vitorláskikötői üzletágat érintő kérdésekben.