Két nagyszeles futammal zárultak a selejtezők a japán Sakaiminatoban a Laser Standard világbajnokságon, ahol az tavalyi összevont vébén, Aarhusban kiosztott 14 olimpiai indulási jog után további öt helyet lehet elnyerni. A 18-20 csomós szélben Vadnai Benjamin a 23., illetve a 13. helyeken futott célba, így az összesített listán a 20. helyen kezdheti a döntőt.

Testvére, Jonatán a 7. és a 23. helyeken végzett, az összetettben ő a 35. helyen tartózkodik. Így mindkét magyar hajó az aranycsoportban folytatja.

Az öt megszerezhető tokiói kvótáért rendkívül kiélezett küzdelem folyik, a magyar egységek helyzete jó, de az ellenfelek szorosan körülöttük vitorláznak, minden apró mozzanat nagy jelentőséggel bírhat. A felkészülés mindenesetre úgy fest, jól sikerült.

A következő napokra a világbajnokság helyszínére szóló meteorológiai előrejelzés gyenge szelet mutat, így az aranycsoportba jutott, kvótára hajtó, de inkább erős szélben eredményesebb versenyzők dolga talán nehezebb lesz valamennyivel.

A versenyben a világranglista első két helyezettje áll az élen, de fordított sorrendben. Azaz a ranglistán második új-zélandi Sam Meech vezeti a mezőnyt, mögötte pedig az ausztrál világranglist első Matthew Wearn következik. A harmadik helyen a francia Jean-Baptiste Bernaz tartózkodik. A verseny az élen is nagyon szoros, az első nyolc helyezett mindegyikje 1-1 ponttal követi egymást, sőt az 5. és 6. helyen pontegyenlőséggel áll a brazil legenda, Robert Scheidt és az ausztrál Tom Burton.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Foto: Junichi Hirai /  Bulkhead magazine