Újabb hajóosztályban kvalifikált a tokiói olimpiára a magyar vitorlázás, a japán Sakaiminatoban rendzett Laser Standard világbajnokságon kiosztható 5 újabb olimpiai kvóta egyikét a 20. helyen végzett Vadnai Benjamin szerezte meg. Benjamin a verseny során végig kvótás helyen állt, a legjobb pozíciója az első nap utáni 5. volt, a legrosszabb a 21., a mindent eldöntő utolsó versenynap előtt a 16. helyen állt. A döntő utolsó két futamában 20. és 39. helyeket ért el, amivel az összetett listán végeredményben a 20. helyen végzett. Testvére Vadnai Jonatán a verseny 11. és 12. futamában a 26. és a 36. helyeken futott célba, így ő a 31. helyen zárta a világbajnokságot.

A tokiói olimpián 35 induló lesz a Laser Standard osztályban. A tavalyi aarhusi összevont World Sailing világbajnokságon 14 indulási jogot lehetett megszerezni, Benjamin akkor nem sokkal ugyan, de lecsúszott a kvóta szerzésről. Aarhusban Érdi Mári Laser Radialban(az osztály világbajnoksága csütörtökön kezdődik ugyancsak a japán Sakaiminatoban) és a Berecz Zsombor a finn dinghy osztály világbajnoki címét is megnyerve szerzett olimpiai indulási jogot.

A világbajnoki címet az ausztrál Tom Burton szerezte meg, aki a vége előtt két nappal, az első két döntő futam után állt az élre és vezető pozícióját végig meg is tudta tartani. Mögötte a szintén ausztrál Matthew Wearn és az új-zélandi George Gautrey végzett. A vébén kiosztható öt kvótából a további négyet a svéd, az argentin, az orosz és a guatemalai versenyzők szerezték meg.

részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Foto: Junichi Hirai /  Bulkhead magazine