Élesbe fordult a 29er világbajnokság, megkezdődött a döntő, igaz, már csütörtökön, csak aznap éppen nem lehetett érvényes futamot rendezni. A rendezőség volt a leginkább optimista, miután pár rajtgyakorlat, meg lelőtt futamot követően az A pálya – ahol az ezüst és a bronz csoportok versenyeztek volna - rendezőhajója hosszas magányos várakozás végén hagyta el utolsónak a vízterületet délután 4 körül.

Péntekre 4 futamot írt ki minden csoportnak David Campbell-James PRO, ám a nap pont úgy kezdődött, mint a megelőző. Gyenge, forgolódó szél északnyugatról, visszalőtt rajtok, állandó pályarendezgetés, majd várakozás. A meteorológia kora délutánra stabil 10 csomó körüliszéllel tartotta életben a reményeket, nem is alaptalanul. Fél kettő felé elkezdett fújni 320 fokról a szél, s bár elég lyukas volt, a rendezőség beleindított. A döntő első két futama még zaklatott, 6 és 17 csomó közötti szélben zajlott, de a másodikban már O lobogó alatt tudtak menni a mezőnyök, később viszont beállt a valóban stabil 16-19, sőt 20, néhol 22 csomói is felmenő szél, így pénteken mindkét pályán négy futamot vállaltak a versenyzők.

Sok betűs eredmény született, több általános visszahívás nyomán hullottak a BFD-k is, magyar hajó szerencsére nem szerzett ilyen eredményt. Az aranycsoportban a Jeney-De Jonghe kettős a negyedik helyen indította a döntőt, a nap végére a 13. helyen álltak. Pénteki helyezéseik: 41., 18., 5. és 19. Az ezüst csoportban két magyar hajó is versenyez, a Lászlófy-Nyári egység a csoport 20. helyén zárta a napot, miután 29., 36., 12 és 13. helyeken futottak célba. Az összetett listán ezzel a szerdai 63. helyről két helyet hátráltak. A Szabó-Petrányi hajó 8., 27., 39. és 34. helyeivel a csoport 34. helyen áll péntek este, ami azt jelenti, hogy az összetett listán 8 helyet léptek előre. Az emerald csoport 9. helyén tartózkodik a Fodor-Seres csapat, akik pénteken 16., 10. 16.és 8. helyeket futottak.

Az összetettben a francia Girou-Chauven hajó vezet, akik az 5. helyen kezdték a döntőt, őket az amerikai Baker-Shelley és az ausztrál Cropley-Paul egységek követik. A főrendező a vébé utolsó napjára, szombatra három futamot tervez minden flottának.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg : Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség, Robert Hajduk / ShutterSail.com