A táv, a balatoni Fehér Szalaghoz hasonlóan a tó kisebbik felét öleli fel: a rendező klub városából, Gargnanoból indul észak felé, Malcesinét érintve egészen a torbole-i fordítóbójáig, majd vissza Casteletto érintésével Gargnanoba. A verseny az elmúlt öt évben kedvelt volt a magyar vitorlázók között is, sok kiváló eredmény született itt. Nyert már itt egytestű kategóriában a Raffica, Király Zsolt kormányzásával, Kaiser Kristóf bronzérmet szerzett abszolútban ezen a versenyen, valamint a Kékszalagot is kétszer megnyerő Safram csapata magyar trimmerrel (Pénzes Botond) a fedélzetén tartja a verseny eddigi időrekordját.

Az idei évben 150 induló állt rajthoz a nem túl barátságos reggeli időjárásban. Hajnalban havazott a Trentó - Paso Rolle térség által befogott hegységben, így az onnan lezúduló hideg levegő borzolta a kedélyeket és a hullámokat. A szokásos reggeli, északról fújó Peler szél helyett 25 csomós alappal érkezett az ilyen időjárási körülmények között éledő Balin szél, olykor 30-32 csomós lökésekkel. Ez gyorsan helyenként két méteres hullámokat eredményezett, amikkel szembe krajcolva kellett elindulnia a mezőnynek.

Ez persze nyomott hagyott a hajókon: volt, aki rögtön a rajtot követően felborult és árboctörést szenvedett. Így járt a Cold Duck minilibera, a Späth - Eagle 20 foiler (akiket egyébként a Kékszalagon is már többször láthattunk), és az Intelligence M32 is. A megpróbáltatásokat jellemzi, hogy az itt felsorolt egységek mind kiváló versenyvitorlázók (Cold Duck 4 fő legénységéből 3 fő olimpikon, az Itelligence-en vitorlázik Helge Sach) sem bírtak a körülményekkel megbirkózni. A Sonnenkönig nevű egytestű csapata "csak" az erősszeles génuájukat szakították keresztbe.

Aki talpon maradt, az száguldhatott rendesen: a Cool runnings elérte a 33 csomós sebességet, erről videó is készült. A 69 F Abszolút 3. helyet szerezte meg, 33 csomós maximum sebességgel, a Monofoil Gonet 32 csomós maximum sebességével nem fért fel a dobogóra.

Aboszolút befutási sorrend:
1. X40 SSA
2. M32 American
3. 69F (egytestű!)
4. Módosított tornádó
5. Gonet Monofoil

A Gorla visszanézhető a Kwindoo oldalán, a szombaton rajtoló Centomiglia tókerülő közvetítése 7-én reggel 9 órától követhető online. A Centon idén is több magyar hajónak szurkolhatunk, többek közt a Rafficának, a Nelson Flottalízingnek és az Extreme Sailing Team csapatának, már csak ezért is érdemes lesz követni a versenyt!