Résztvevők, program 

A Repülő Hollandi Eb-re tizenhét nemzet hajói érkeznek, a napokban még hetven páros fog begurulni a szépülő Balatonföldvárra és tölti itt a következő hetet a versenyekkel. A rendező kilenc futamot írt ki, naponta kettő, maximum három rendezhető. Négy futam után érvényes a bajnokság, öt futamtól egy kieső futam számolható, nyolc futamtól a két legrosszabb eredmény dobható már. 

Ausztria, Horvátország, Csehország, Dánia, Spanyolország, Svájc, Anglia, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Románia, Oroszország, Szlovénia, Ukrajna és az Egyesült Államok és persze hazánk versenyzői érkeznek. A hajóosztály nagy mesterei és legendái itt lesznek, persze nekünk a legfontosabb a tizenháromszoros világbajnok magyar páros Majthényi Szabolcs és Domokos András, akiktől egy kicsit elvárás is az európa-bajnoki cím megvédése. 

Hétfőtől a futamokat a klasszikus olimpiai háromszög pályán bonyolítják le, amin akár tíz kilométert is meg kell tenniük a hajóknak egy-egy összecsapáson. A szeptember 16 - 20. között minden nap 10 órától tervezik a rajtokat Balatonföldváron. 


Esélyesek 

A magyar címvédő párossal szemben esélyesként indul a dán Bojsen-Möller testvérpár, ők olimpiai bajnoki címet és olimpia bronzot szereztek már korábban és több világbajnoki címet is elhoztak az osztályban. A Holland Enno Kramer és Ard Geelkerken már a Balatonon is nyert VB-t, az osztályban kétszeres világbajnokok és ismerik a magyar vízeket. Több német egységnél potens nyerési esély van korábbi teljesítményük alapján, a Kilian König kormányozta egység világbajnoki dobogós helyig jutott már, Samuel Markhoff és Lars Stöckmann szintén a legjobb német egységek közé számítanak, számos dobogós eredménnyel. Ne téveszük szem elől a Borowski testvéreket, Jörn és Bodo 470-es osztályban is Európa-bajnokok voltak, de hollandiban is felléptek már a dobogóra. Dirk Bogumil és Michael Lisken ex-keletnémet versenyzők, ők nagyon jól ismerik a Balatont és kifejezetten gyenge szeles menők. Olaszországból a Vespasiani testvérek fogják most is erősen ostromolni a dobogót, ők jelenleg a legfiatalabb egység és világbajnokságon már érmesek is voltak. 

Megnyitó program 

Szabó Tünde EMI Sportért felelős államtitkár a verseny fővédnöke, a vasárnap délután 18:00-kor kezdődő megnyitón a minisztériumot Sárfalvi Péter helyettes államtitkár képviseli, valamint itt lesz Holovits Huba, Balatonföldvár polgármestere és még számos prominens személy a vitorlássportból. 


Időjárás 

A Balatonon ilyenkor még sportoláshoz kiváló, kellemes a víz hőmérséklete, jelenleg 21 fokos és nagyon változatos az őszi időjárás. Ami a vitorlázóknak a legfontosabb, hogy friss szelek jellemzőek a fülledt nyárhoz képest. A verseny első napjain még a nyárutó is érezhető lesz. Kellemes, napos időben és remélhetőleg kitartó szélben zajlik az első három nap, majd markáns hidegfront érkezik jelentős lehüléssel és felhőzettel a hét második felében, várhatóan kitartóan erős széllel. Az aktuális jelentéseket minden nap figyeli a szervező és a Facebook oldalra is kiteszik a legfrissebb információkat, előrejelzéseket. 

Majthényi Szabolcs és Domokos András tizenháromszoros világbajnok vitorlázók klubja a Spartacus Vitorlás Egylet a rendezője a nemzetközi viadalnak. A szélbiztos Balatonföldvár a festői Tihanyi-félsziget hátterével ad kiváló helyszínt a szezon legnagyobb nemzetközi vitorlás eseményének, ahova közel 100 hajót várnak a rendezők. 

Repülő Hollandi - a hajóról 

A Repülő Hollandit, a világban ismertebben Flying Dutchman-t 1951-ben tervezték Hollandiában és a hajózás nagyon új irányzatát, perspektíváját mutatta meg az akkori osztályok között. A formája önmagában gyönyörű, sokaknak a vitorlás hajó szimbóluma, a vitorlázók a kontúrjából készült autómatricával jelzik hajós identitásukat is. Kecses, sebességet éreztető vonalai és jócskán túlvitorlázott, hajlékony árbócával feltűnően szép látvány napjainkban is. Főleg ha egy flottányi ilyen hajó áll össze, feszes formájukkal és kiugró sebességükkel egyedi látványosságot keltenek a vízen. 

A kezdeti időkben hagyományos technikával készültek a hajók fából és organikus textil vitorlákkal szerelték, ma már a high-tech anyagok a meghatározóak, karbon hajók, árbócok és dakron vitorlák. A 70 hajót közelítő Eb mezőnyben igazi csemegék is felbukkannak, lesz itt teljesen fa hajó, ami az osztály időutazását szemlélteti és élmezőny teljesen szénszálas anyagból készült hajói, amik már egészen más dimenzióba lendítették ezt a klasszikus formát. 

Tervező: Uus Van Essen és Conrad Glücher, Hollandia 1951

Kétszemélyes, egytestű versenyhajó Súly 130 kg, Hossza 20 láb, avagy 6,06 méter, 1,78 m széles, összvitorlázat 39,6 m2 (orrvitorla, nagyvitorla és hátszélvitorla) 1960 - 1992 olimpiai osztály. 

A Detre fivérek 1980-ban ezzel a hajóval érték el Moszkvában a vitorlázásban a mai napig legjobb magyar olimpiai eredményt, a bronz érmet. 

A Pomucz Tamás - Argay Béla páros 1989-ben szintén balatoni rendezésen nyerte el az európa-bajnoki címet, ezzel az eredménnyel egy újabb lökést adtak az akkori utánpótlásnak és az akkor egyik legfontosabb olimpia osztály hazai fejlődésének. 

Amiben reménykedhetünk, hogy a magyar favoritok a legendát megcáfolva nem fognak az idők végezetéig a Balatonon bolyongani, ahogy a Wagner darabban is szereplő Bolygó Hollandi tette a tengeren és kárhozat helyett inkább a trófeát hozzák el ezen a versenyen is. Egyébént a Repülő Hollandi és a Flying Dutchman érdekes félrefordítás eredménye: a Bolygó Hollandi az opera kilátástalan történetéhez jobban illett - a mi hollandiaink viszont tényleg repülnek és ezt láthatjuk is Balatonföldváron a következő napokban. 

Repülő Hollandi Flottabajnokság 2019. Eredmények 

A kontinensviadal előversenyeként a hétvégén zajlott a flottabajnokság Balatonföldváron, ahol a három nap alatt nyolc kiváló futamot sikerült megrendezni. Köszönhető ez a Balatonföldvár előtti terület stabil szeleinek és a Spartacus felkészült, jó döntéseket hozó csapatának. 

1., Majthényi Szabolcs - Domokos András
2., Jiri Hruby - Roman Houdek (CZE)
3., Czigler János - Czeizel Balázs
4., Alberto Barenghi - Köles Gábor (ITA) 
5., Süli András - Papp Dávid