Ismét Berecz Zsombor nyerte a finn dinghy bajnokságot, de idén ez kicsit más volt, mint a múlt évben. Akkor talán egyszer nem elsőként ért fel az első cirkáló bójához, idén ez többször is előfordult, sőt, volt, amikor 7, sőt 20-nál is több hajó is előtte fordult. Mindettől függetlenül persze csont nélkül nyerte a versenyt, de azért mindez talán azt is jelenti, hogy némiképp gyorsul a magyar mezőny, meg azt is, hogy felnőtt pár junior, akik hajtják egymást meg a többieket.

Ahogy az összetett második helyén is egy junior, Németh Domonkos végzett, nagyon stabil menettel a 7 futamból négy 2. helyet elérve. Németh volt a mezőnyben, aki a 3. futam kétkörében több, mint másfélen keresztül maga mögött tudta tartani a világbajnokot. Berecz aztán az utolsó előtti szakaszban ellépett tőle, de ilyenre azért nem volt példa hazai vizen, amióta Berecz Zsombor finn dinghyben versenyez.

A bajnokság zárónapján középgyenge keletiben indult az ötödik futam, amelyet azonban a második cirkáló szakaszban érvénytelenített Beliczay Márton főrendező a szél lassabb, de annál masszívabb északiasodása miatt.  A pálya pont egy szélváltóban állt, amiben a keleti-északkeleti küzdött a déliesedő délkeletivel. Hosszabb várakozás után kiderült, hogy a záró nap délies szélben telik, hol 125-ről, hol 170 fok környékéről fújt a szél, amiben pályát kellett tűzni. Ennek megfelelően nehéz, trükkös, sok szélfordulóval tarkított menet volt, a pumpálás lehetőségének megítélése sem volt könnyű, 5,6 és 12,7 csomó között fújt a szél.

A nap első érvényes futama csak ötödik nekifutásra, fekete zászló alatt tudott elindulni még pumpás, de már jókorákat forduló szélben. A sorrend: Berecz, Németh, Lukács Ákos. A következő menetre már a pumpálás határa alá gyengült a szél, még trükkösebb lett, az első cirkálószakasz végén a világbajnok 20-on kívül kanyarodott, de végül ezt a futamot is behúzta, így már az utolsón nem is kellett indulnia a bajnokság megnyeréséhez. A záró menetet Kaiser Kristóf nyerte Huszár Géza és Németh Domonkos előtt.

A verseny így 7 futammal zárult, a bajnok ismét Berecz Zsombor lett, második Németh Domonkos, majd Ian Ainlslie, Huszár, Lukács és Kaiser következnek.

részletes végeredményt itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Cserta Gábor / BYC 1912