Idén 40 országból 680 hajó ezer versenyzője - köztük húsz olimpiai érmes - gyűlt össze, hogy megmérettesse magát az olimpiai és paralimpiai osztályok versenyében. A regatta hagyományaihoz hűen a mezőny ezúttal is kiegészült a dragon hajóosztály képviselőivel.

A nagyszabású rendezvény futamai négy helyszínen zajlottak a Palma és környékén elhelyezkedő vitorlásklubok szervezésében. A rekordszámú résztvevő mellett újdonságnak számított az új olimpiai osztály, a női match race európai bemutatkozása az Elliott 6 méteres vitorlásokkal, melyek versenyét ugyan már megfigyelhettük februárban Miamiban, ezúttal azonban kontinensünkre utaztak a hajóosztály legjelesebb képviselői. Számos, korábban más olimpiai osztályban (470, LR, Yngling) sikeresen versenyző sportolónő neve mellett - így például az olimpiai bajnok Sofia Bekatorou, Anna Tunnicliffe vagy éppen az ezüstérmes Mandy Mulder - találkozhatunk a match race világranglista legnevesebb képviselőivel, mint Claire Leroy, Sally Barkow, Lucy MacGregor, Nicky Souter vagy Katie Spithill. Nem csupán a női match race verseny ígért kiélezett helyzeteket, hiszen az összes többi hajóosztályban képviseltették magukat a világ legeredményesebb versenyzői, köztük számos Európa- és világbajnok, valamint olimpiai érmes. A nevezési listán szinte minden osztály top versenyzőinek neveit felfedezhettük, ám minket elsősorban két hajóosztály érdekelt, a Laser és a 470-es, Berecz Zsombi és a Sallai Gábor-Perjés Bálint kettős révén. Laserben 131, míg 470-ben 100 hajó vett részt a regattán, ami az utóbbi esetében igencsak ritkaság. Természetesen rajthoz álltak az országok legeredményesebb vitorlázói, akik már megkezdték felkészülésüket a következő olimpiára, így kézenfekvő, hogy a legjobb teljesítmény elérésére törekednek a világkupa-sorozat minden egyes állomásán. Mindkét hajóosztályban kíváncsian vártuk, hogy hol tartanak a fiatalok a felkészülésben, s mire elegendő jelenlegi tudásuk a világ élvonalában. Laser hajóosztályban a világranglista második, harmadik helyén álló angol Nick Thompson és a spanyol Javier Hernandez nagy párharcára lehetett számítani, ezúttal azonban a spanyol versenyző jobb formában volt angol riválisánál, akit a horvát Tonci Stipanovic és az új-zélandi Mike Bullot is maga mögé utasított. Öröm volt azonban a laseresek versenyét nyomon követni, hiszen Berecz Zsombi végig az élbolyban vitorlázott, magabiztosan jutott be az arany csoportba, sőt még majdnem a medal race futamába is sikerült beverekednie magát. Az arany csoportban megrendezett négy futam során azonban kevésbé vitorlázott egyenletesen, mint a selejtezők során, két hatodik helyezése mellé begyűjtött egy 51. és egy 43. helyezést, így lecsusszant ugyan a medal race futamról, ám az előkelő 15.!!! helyen fejezte be a versenyt, mellyel várhatóan tovább folytatja felfelé masírozását a világranglistán.

 

A másik magyar érdekeltségű hajóosztályban, a 470-esek versenyében rajthoz állt az olimpiai ezüstérmes páros, Nick Rogers és Pom Green, a Kínában mögöttük bronzérmet megszerző francia Charbonnier-Meyer kettős éppúgy, mint a horvátok ifjú csillagai, az Európa-bajnok és egyben világranglista-éllovas Sime Fantela és Igor Marenic. Érdekesség azonban, hogy a győztes egység nem közülük került ki. Az élen a végig magabiztosan vitorlázó VB 7. helyezett francia egység, Pierre Leboucher és Vincent Garos végzett, 14 ponttal megelőzve az izraeli Gideon-Eran és 15-tel a spanyol Barreiros-Sarmiento kettőst. Az időjárás ebben a hajóosztályban megakadályozta a tervezett számú selejtező futamok lebonyolítását, ugyanis a harmadik versenynapon az erős, 30 csomó körüli szélben egyáltalán nem engedte a rendezőség vízre a mezőnyt, így négy futam alapján, kieső számítása nélkül alakították ki az arany és ezüst csoportot. Ennek következtében aztán a második futamban a szigorított rajtnál vétett hibájuk miatt büntetett Sallai Gábor-Perjés Bálint kettősnek nem sikerült az arany csoportba jutás, hiába szerepeltek a többi futam során saját csoportjukban a „huszonadik" helyek környékén, mely elegendő lehetett volna a jobbik csoportba jutáshoz. Így végül a vártnál rosszabbul, a középmezőnyben, az 58. helyen fejezték be a versenyt. Nem csupán vitorlázásban, de Detre Dia és Cholnoky Sára révén szörfben is képviseltettük magunkat Palmán. Dia végig egyenletesen a huszadik hely környékén versenyzett, s a 23. helyen végzett a 41 fős mezőnyben, míg Sára az utolsó napokon már nem állt rajthoz, így csak három leányzót tudott maga mögé utasítani. A világkupa-sorozat következő állomása Franciaország, Hyeres, ahol április 23-30. között áll rajthoz az illusztris mezőny.

 

Részletes eredménylista olvasható a www.trofeoprincesasofia-mapfre.org honlapon.

Eszes Bernadett