Már az első napon született magyar futamgyőzelem Palmán az 50.  Trofeo Princesa Sofia versenyen. Az európai versenyszezon első nagy regattáján a férfi Laser Standard osztályban Vadnai Benjamin nyerte csoportjának első futamát. "Nagyon sok vizi halasztás után jött a meg az instabil 10 csomós termik. Nagyjából 20 fokokat lengett es végig balról frissült. Az első futamban tartottam is magam ehhez, de a másodikban ahogy ment le a nap, már a jobb oldal felé kacsingattam, ami nagy hiba volt. Nagyon jó sebességgel közlekedek minden szakaszban. Érzem, hogy sokkal jobban mozgok a mezőnyben mint fél éve a japán vilag kupan. Várom, hogy más szélviszonyokban is megmérettessem magam a következő napokban" - foglalta össze Benjamin az első nap történéseit. Benjamin a második futamban végül a 26. helyen ért célba, így összesítésben a 33. helyen áll. 

Testvére, Jonatán az első két futamban 32. és 22. helyeket futott, így a 186 fős mezőnyben a 77. helyen tartózkodik - egyelőre. Vezet a norvég Tomasgaard, őt az ír Lynch és a horvát Jurisic követi.

A női Laser Radial mezőnyét két részre osztották, s mindkét csoportnak két futamot sikerült rendezni. Érdi Mári 14. és 12. helyeken futott célba, így az összetettben a 20. helyen áll. Az első három pozícióban a dán Rindom (aki mindkét futamát megnyerte), a kínai Zhang és az amerikai Reineke tartózkodik. Negyedik az aarhusi világbajnok belga Plasschaert.

Finn dinghy osztályban a világbajnok Berecz Zsombor 8. és 5. helyeket ért el. A 86 fős finnes mezőnyt is két csoportra osztották, így Berecz a 10. helyen áll az összesítésben pontegyenlőséggel holtversenyben az aarhusi bronzérmes holland Pieter-Jan Postmával, a horvát Milan Vujasinoviccsal és az ugyancsak holland világranglista vezető Nicholas Heinerrel. Az ideiglenes dobogón a török Alican Kaynar, a brit Ed Wright és az új-zélandi Andrew Maloney szerepel.

A szintén két részben versenyző férfi 470-es osztályban a Gyapjas Balázs-Gyapjas Zsombor egység az első napot követően a 22. helyen áll az összetettben, miután 19. és 6. helyeket futottak az első két futamban. A mezőny elején a spanyol Xammar-Rodriguez, a japán Okada-Hokazono és a francia Machetti-Dantès kettősök tartózkodnak. A többszörös világ- és Európa-bajnok ausztrál Belcher-Ryan páros egyelőre a 37. helyen áll a 73 egységes mezőnyben egy kizárt és egy megnyert futammal.

A vegyes felállású repülő katamarán Nacra17 osztályban Virág Flóra és Molnár Dávid az 56. helyen áll három futam után a szintén két csoportban selejtező 59 egység között. A magyar hajó 24., 28. és ugyancsak 28. helyeket ért el a futamokban. A szörfös mezőnyök számára hétfőn nem tartottak futamokat.

A részletes eredményeket itt lehet nézni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Jesus Renedo / Sailing Energy, Pedro Martinez / Sailing Energy