Strandi vízimentő szolgálatuk
 idén több mint 400 vízimentővel, 71 strandon volt jelen. A 71 szolgálati helyen összesen 3784 alkalommal láttak el könnyű sérültet. Hajós szolgálatuk a nyári szezonban 9 hajóval állt készenlétben, melyből a két sürgősségi mentőhajó a nap 24 órájában riasztható volt. Szeptember végéig 268 riasztást kaptak, októbertől pedig őszi ügyeleti rendben folytatják a szolgálatot. 2016-ban hadrendbe állítottak egy mentőtiszti gépkocsit (Országos Mentőszolgálat koordinálja), mely ebben az évben is június végétől szeptember elejéig napi ügyeleti rendben segítette a Balaton északi partján egészségkárosodást szenvedett személyeket. Ebben a szezonban 72 esetellátásuk volt. A mentési feladatok mellett több, mint 20 vízi és vízparti rendezvényt biztosítottak. Évek óta az egyesület biztosítja többek között a Balaton Sound, a STRAND Fesztivál, a B my Lake, a Balaton-átúszás, a Balaton átevezés, a Kékszalag és egyéb vitorlásversenyek résztvevőinek biztonságát, valamint a FINA szervezésében megvalósuló versenyek biztosításában is aktívan részt vettek. Ez év folyamán eddig összesen 17 tanfolyamot szerveztek, melynek elvégzése után a sikeres vizsgázóknak munkát is biztosítottak.

Az egyesület számára kiemelten fontos a megelőzés, ezért számos balesetmegelőző kampányban és prevenciós programban vettek/vesznek részt. Az egyik ilyen fontos kezdeményezés, melyben a VMSZ is aktívan részt vesz, a komoly szakmai összefogásból született MENTŐÖV PROGRAM, mely egy egységes, koherensen egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító tájékoztatási rendszer. Az UNIQA - Vízimentő Roadshow, szintén egy összefogás keretében megvalósuló prevenciós program, mely a strandokon közvetlenül éri el a fürdőzőket és játékos formában ismerteti meg velük a helyes fürdőzési szabályokat. „A kezed életet menthet” néven évekkel ezelőtt elindított programjuk a laikus újraélesztés technikáját igyekszik minél szélesebb körben megtanítani az érdeklődőknek. „A semmit nem lehet odadobni” elnevezésű kampányuk pedig a mentőeszközök használatának fontosságát hangsúlyozza. Ezen kívül számos prevenciós előadást szerveznek az ország különböző iskoláiban, táboraiban és a Balaton-parton. A gyerekeknek a prevenciós előadások mellett, minden év nyarán vízimentő gyermektáborokat is szerveznek, ahol rengeteg hasznos és gyakorlati tudásra tesznek szert a táborban részt vevő általános iskolások. Ingyenes segélykérő alkalmazásukat, a BalatonHelp-et is igyekeznek minél szélesebb körben megismertetni a tavi hajósokkal és a Balatonnál pihenőkkel, hogy a bajbajutottak egyszerűen és gyorsan, egy gombnyomással elérhessék a segítséget.

Az Egyesület célja az elmúlt 20 évben nem változott. Szívvel- lélekkel azért dolgoznak, hogy a Balatonra érkezők biztonságban élvezhessék a tó kínálta lehetőségeket. Szeretnék, ha a Balaton lenne Európa legbiztonságosabb tava és ezért minden tőlük telhetőt meg is tesznek.