A hétfői díjátadó gálán, a Magyar Tudományos Akadémián kapta meg az Év vitorlázója-serleget Berecz Zsombor, a vitorlázók szavatai alapján. Érdi Mári Ausztráliában edzőtáborozik, a díjat klubja, az MVM SE elnöke, Fluck Benedek vette át.

Érdi Mári idén januárban megnyerte az észak-amerikai bajnokságot, majd a miami világkupa fordulón 11. lett, áprilisban a portugáliai Vilamourában a 2., a portói európa-bajnokságon a 9., a nyár közepén a japán Sakaiminatoban a vébén a 23. helyen végzett, majd augusztusban Enoshimában az előolimpián 3. helyet szerzett, a legfrissebb világranglistán pedig a 6. helyen áll. „Végül nagyon szépen fejeződött be ez az év, örülök az előolimpiai bronzéremnek, és jövőre mindent meg fogok tenni, hogy Tokióban dobogón állhassak” – üzente Melbourne-ből Mári. Az Év vitorlázója címre a nők között idén egyedül Érdi Mári volt jelölt.

A férfiak között a finnes világbajnok Berecz Zsombor nyerte a címet, aki személyesen vette át a díjat, két edzőtábor között, néhány napig itthon tartózkodik. „Remélem, hogy a vitorlázás a kiemelt sportágak közé kerül és az utánpótlás még jobb lehetőségek között tud majd készülni. Ha ehhez az eredményeimmel én is hozzá tudok járulni, akkor nagyon büszke leszek” – mondta a férfi győztes. Berecz az idén áprilisban 4. lett Palma de Mallorcán a Trofei Princessa Sofia versenyen, májusban második – illetve a nyílt versenyen harmadik – az athéni Európa-bajnokságon, augusztusban megnyerte az előolimpiát Enoshimában, ugyanott 5. lett szeptemberben a világkupa fordulón és egyelőre a 14. helyen áll a világranglistán.

Az idei világbajnokság pedig december 13-án kezdődik Ausztráliában. A férfiak között az Év vitorlázója címre jelölt volt Vadnai Benjamin, aki júliusban a japán Sakaiminatoban rendezett kvótaszerző vébén kvalifikált a jövő évi olimpiára, a Majthényi Szabolcs-Domokos András repülő hollandis páros, akik megnyerték az idén a szeptemberben Balatonföldváron rendezett Európa-bajnokságot és Király Zsolt, a Raffica csapat vezetője és kormányosa, .

Különdíjjal köszöntötte Holczhauser András főtitkár a 96 évesen még mindig aktív vitorlázó Szabady Tibort, a háromszoros földkerülő vitorlázó Kopár Istvánt, a négy nagy európai tókerülő verseny mindegyikét megnyerő Raffica csapat vezetőjét és kormányosát, Király Zsoltot és Varga Lajost, aki 2019-ben kétszer is dobogóra állhatott rangos, európai tókerülő verseny eredményhirdetésén.

Az idén 20 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Bagyó Sándor is díjat kapott az  MVSZ-től. 

A magyar vitorlázók egyelőre 4 tokioi indulási jogot szereztek, Érdi Mári és Berecz Zsombor mellett a laser standardban versenyző Vadnai Benjamin, valamint a női szörfös Cholnoky Sára. Mellettük a férfi 470-es osztályban versenyző Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor hajt reális eséllyel az olimpiai kvalifikációra, amit jövő áprilisban Genovában a világkupa versenyen érhetnek el.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Tumbász Hédi