A világbajnoki címvédő Berecz Zsombor előbb megnyerte a 3. futamot, majd a 4.-ben a 29. helyről jött fel és futott be 16.-nak, így a szerdai folytatás előtt a 8. összetettben.  

A tapasztaltabb, idősebb melbourne-i vitorlázók úgy tartják, hogy, ha bejön a hőség, a 40 fokos kánikula, akkor a legjobb a vízen. A meleg, szaunát idéző szél ilyenkor a szárazföld felől fúj, de a tengeren már veszít az erejéből. Az előrejelzések szerint szerdán és pénteken is megtapasztalhatják ezt a 2019-es Gold Cup indulói.

Hétfőn nem csak a finnesek világbajnoksága kezdődött Melbourne-ben, de a nyár is visszatért a Port Phillip Bay partjára. A hőmérséklet emelkedésével szinte egyenes arányban csökkent a szél ereje, főleg az előző héten megszokotthoz képest. A folyamat keddre sem változott, ennek megfelelően a 3. futam eredeti rajtidőpontjában, délután 1-kor még mindenki a Royal Brighton Yacht Clubban várta, mi lesz a menetrend, megrendezik-e a futamot.

Berecz Zsombor edzőpartnerével, a horvát Nenad Bugarinnal és holland edzőjével, Pieter-Jan Postmával beszélgetett, illetve ették a szálláshelyen elkészített ebédet, amit általában a holland főz. Meglehetősen nomád élet a vitorlázóké. Mindenki maga szereli, teszi vízre és a verseny után húzza vissza a helyére a hajóját. A többség a hajója mellett öltözik, mint a strandon és a futamok végén azzal a slaggal mossa le magát, amivel a hajókat is tisztára öntözik. Senki nem panaszkodik a körülményekre, sportemberek, alázatosak, hozzászoktak ehhez az élethez, alkalmazkodnak mindenhez – másképp nem is menne.

Amikor fél kettőkor kimentek a vízre még nem lehetett senki biztos abban, hogy verseny is lesz. Hiába vártak a tegnapihoz hasonló szelet, a 8-12 csomós szél nem akart megérkezni. A magyar világbajnok csapatából Nenad Bugarin lehetett az elégedettebb a hétfői futamok után, mert ő, némi meglepetésre remekül rajtolt: a 3. helyről várhatta a folytatást (miután előbb 8.-nak, majd 2.-nak ért célba.) Neki azért nagyobb a tét, mint a magyarnak, mert az olimpiai kvótáért is küzd.

Megfelelő szél hiányában tovább csúszott a rajt a vízen, ráadásul az első kettőt vissza kellett lőni, így a harmadiknál lobogott a fekete zászló. Nem lehetett többet hibázni, mert aki elrontja a rajtot, kizárják a futamból. Senki nem kockáztatott, elindult a verseny.

Berecz Zsombor az első krajcbójához harmadiknak ért és a hátszeles szakasz végén már a 2. helyen vitorlázott, és mire újra a top markhoz értek, már megelőzte a svéd Petterssont is. Először haladt az élen az idei világbajnokságon és a vezető pozíciót megtartotta a célig. Felesleges hangsúlyozni, mennyire kellett ez a siker.

A napnak még nem volt vége. A szél ugyan tovább gyengült, de a szervezők nem engedték ki a partra a mezőnyt, meg akarták rendezni a 4. futamot is. Némi várakozás után elrajtoltak, de megint nem ment simán, újra a fekete zászlós 3. rajt működött. Ekkor már közel 4 órája voltak vízen a finnesek, de visszaerősödött a szél 8 csomóra, és jelentősen megfordult az iránya, ráadásul nem a várt módon, amiből Berecz Zsombor nem jött ki jól, a rossz oldalon vitorlázott felfele. A krajcbójához 29.-nek ért, kezdődhetett a kapaszkodás, ráadásul a riválisok nagyon jól mentek: a két új-zélandi (Junior és Maloney), a horvát Bugarin és a Brit Scott egyaránt a top 6-ban vitorlázott. Zsombor feljött a 14. helyre, de végül 16.-nak ért célba. 

Ahhoz képest, hogy Ausztráliában vagyunk – gazdag ország, igazi sportnagyhatalom, komoly hagyományokkal a vitorlázásban is –, meglehetősen lehangoló, hogy a helyi szervezők mennyire amatőr módon tálalják, közvetítik az eseményt. Gyakorlatilag még a helyszínen is követhetetlen, hogy épp mi történik a vízen. Nem sikerült live streaminget biztosítaniuk, de a tracking feltételeit sem tudták megoldani – valószínűleg nem is akarták. Az információáramlás, ha nem is a füstjeles időket idézi, de a XXI. századi lehetőségektől messze elmarad. Ennél azért sokkal többet, jobbat érdemelne az olimpiai bajnokokat és világbajnokokat felvonultató mezőny, amelynek tagjai a sportág egyik legnagyobb presztízsével bíró, legértékesebb serlegéért küzdenek.

A Port Phillip Bay partján egymásba érnek a vitorlás klubok. Decembertől Február végéig Melbourne az olimpiai hajóosztályok központja, egyik világbajnokság a másikat követi, de az ausztrálok talán túlságosan is lazára veszik az egészet, ami akkor is hiba, ha a finn nem tartozik a legnépszerűbb hajóosztályok közé errefelé.

 Az összetett állása: http://sailingresults.net/sa/results/overall.aspx?ID=80280.2

2. nap eredményei: http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80280.2.1.3

                                      http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80280.2.1.4  

Szöveg: Siklós Erik/MVSZ

Fotó: World Sailing

Videó: Siklós Erik