A szerda délutáni 39 fokról estére 20-ra csökkent a hőmérséklet Melbourne-ben, ami természetesen azt is jelentette, hogy megjött a szél. A helyzet nem változott a csütörtöki rajtig, 14-16 csomóval fújt a vízen, újra a versenyzésé lett a főszerep a finnesek világbajnokságán. A szél tovább erősödött (15-17 csomóra), minden adott volt ahhoz, hogy három izgalmas, fizikális futamot teljesítsenek a harcosok. A küzdelem folyamatosan élesedett, mindenki tudta, már nem lehet hibázni. Az összetettben vezető új-zélandi Josh Junior előnye ugyan elég tetemesnek tűnt, de ő is tudta, a neheze még hátra van, kis túlzással most kezdődik a világbajnokság.  

  1. futam

Először sikerült a tervezett egy órakor ellőni a rajtot, bár az igazi megint csak fekete zászló alatt indult, aminek később még lettek következményei. Berecz Zsombor az első krajcbójához 20.-nak ért, de a kapunál már 11. volt és a második top márkig tovább javított, a 7. helyről kezdte a hajrát és végül az 5.-nek ért célba, összetettben is feljött az 5. helyre. Több rivális is bukta a futamot a fekete zászló miatt, így a brit olimpiai bajnok Giles Scott, a spanyol Alejandro Muscat és a brazil Jorge Zarif neve mellé is 61 pont került. Később kiderült, hogy Scott nem hibázott, adminisztrációs hiba történt, így a 61 helyet 10 pontot kapott az olimpiai bajnok – nem elhanyagolható különbség.

  1. futam

Ezúttal sem sikerült elsőre a rajt mindenkinek, de nem lőtték vissza – a török Kaynarnak újra kellett volna indulnia, de ő anélkül ment végig így nem ért semmit, hogy a célon elsőként haladt át. Berecz Zsombor az első krajcszakasz végén 7.-nek fordult a bójánál, majd a hátszeles részen feljött 4.-nek és a második top márknál már 2.-ként fordult a célra – tekintve, hogy csak a török vitorlázott előtte, így ő nyerte a futamot. Ünnepelni, pihenni nem lehetett, még hivatalosan ki sem jöttek az eredmények, amikor már elindult a következő próbatétel.  

  1. futam

A szél ereje nem csökkent, az iránya sem változott, egyre nagyobb szerepet kapott a fizikális felkészültség, az erő és az állóképesség. Berecz Zsombor nagyon ráérzett a rajtra és elsőként fordult a krajcbójánál, de mire másodszor is visszaértek oda harmadiknak kezdte a hátszeles szakaszt a célig, megelőzte őt a brit Scott és az új-zélandi Maloney. A sorrend már nem változott köztük, a brit megszerezte első futamgyőzelmét és összetettben a második helyről (29 pont) kezdheti a pénteket. Berecz Zsombor 34 ponttal a 3. jelenleg, az élen magabiztosan vezet Josh Junior 16 ponttal. Mögötte nagy a tömörülés: Nicholas Heiner a 4. (34 ponttal) és a 35 pontos Andy Maloney az 5. a pénteki folytatás előtt, amikor megint három futam és a mainál is erősebb szél vár a mezőnyre.

Berecz Zsombor ezúttal is exkluzív interjút adott a hunsail.hunak.

 

„Szuperfizikális nap volt a mai az erős szél miatt a krajcszakaszon és a hátszeles részen egyaránt. Ezért edzettünk olyan sokat. A fizikum kevés volt ma, nagyon okosan kellett megoldani a váltásokat a krajcban és a hátszélben is keményen kellett dolgozni, észnél lenni a pöffös, viharos szélnél. Zsombi elképesztően jól versenyzett és gyönyörűen vitorlázott. Az első futamban nyűgözött le a legjobban, mert sok hajót kellett befognia, de mindkét szakaszon képes volt erre. A következő két futamban nagyon meggyőzően ment. A péntek nagyon nehéz lesz. A város felől fúj majd a szél. Most minden a regenerálódásról szól, minél több energiát tartalékolni és átmenteni a pozitív energiát holnapra. Kicsit lehet ma ünnepelni, de már a péntekre kell koncentrálni. A mai körülmények mások voltak, mint az eddigiek, ezek kicsit jobban kedveztek Zsombinak és szerencsére jobban rajtolt. Az elmúlt napokban, a gyengébb szélben óvatosabb volt a rajtnál, de ez az ő napja volt”- értékelt Pieter-Jan Postma, Berecz Zsombor holland edzője.

Összetett állása: http://sailingresults.net/sa/results/overall.aspx?ID=80280.2

4. nap eredményei: http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80280.2.1.5

                                     http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80280.2.1.6

                                     http://sailingresults.net/sa/results/race.aspx?ID=80280.2.1.7

Szöveg/videó: Siklós Erik/MVSZ

Fotó: Robert Deaves