11 éve vitorlázom: szüleim szörföznek és vitorláznak, így lehetőségem volt betekinteni a sportba. Eleinte nem tetszett, inkább atletizáltam, röplabdáztam, míg nővérem már vitorlázott – őt látva 12 évesen úgy döntöttem, én is ki szeretném próbálni. Nagyon megragadott a sport és a közösség!

Jelenleg Nacra 17 full foiling olimpiai hajóosztályban versenyzem Molnár Dávid manchaftommal a Balatoni Yacht Club 1912 színeiben. Leginkább külföldön szoktuk edzeni, de a nyáron a Balatonon is sokat vagyunk. Emellett itthon a Balatonon szoktam családommal Elliott 770 hajónkkal versenyezni. Dáviddal tavaly kipróbálhattunk egy 28 lábas katamaránt is, gyorsan összeállítottunk egy csapatot, majd elindultunk a Szüreti Regattán: nagyon élveztük a versenyt és egy kis szerencsével meg is nyertük!

A vitorlázásban a természet erejét szeretem, hogy lélekben és fejben valahogy össze kell hangolódni a vízzel és a széllel, így amikor megsiklik a hajó, vagy éppen 40 km/h-val repülünk a víz felett, nagyon jó érzéseket kelt bennem. Ezekért a pillanatokért pedig megdolgozunk, amihez közös munka kell.

Legjobb ifjúsági eredményeim:

2012. Európai Ranglista 1. hely (Laser 4.7)

2013. Világ- és Európa Bajnokság 8. hely (Laser 4.7)

4x Női Magyar Bajnok (Optimist, Laser 4.7)

2x Magyar Ranglista Győztes (Laser 4.7)

2014. ISAF Világbajnokság 6. hely (SL 16)

Legjobb nemzetközi eredményeim Nacra 17-tel:

2014. Európa Bajnokság Junior 9. hely

2015. Világbajnokság Junior 9. hely

2018. Junior Világbajnokság 6. hely (Dáviddal)

2019. Junior Világbajnokság 6. hely (Dáviddal)

2019. Grand Prix Vilamoura 3. hely (Dáviddal)

Az egyik eredményem, amelyre büszke vagyok, a 2013-as Világ-és Európa Bajnokság 8. helyezésem.

Ez volt az utolsó évem Laser 4.7-ben, így meghajtottam ezt az időszakot, hogy az itthon megrendezendő Vb-Eb-n a legjobbat hozhassam ki magamból. Célomnak a top 10-et jelöltem ki, de tudtuk edzőmmel, hogy a dobogós hely is meglehet. Egyrészt örömmel töltött el, hogy hazai vizeken versenyezhetek Világ- és Európa Bajnokságon, másrészt mivel már 3 éve versenyeztem Laser 4.7-ben, egyfajta elvárási kényszer is hajtott, hogy jó eredményt érjek el. Az eredményeimen látszódott, hogy elég kesze-kuszák, ahogy épp fejben összeálltak a dolgok, vagy éppen nem. A verseny utolsó napján nem álltam jó helyen az eredménylistán, és anyukámmal együtt a móló végén vártuk, hogy megjöjjön a szél, mivel az sem volt reggel. Szerencsére jött annyi szél, hogy két futamot rendezhessenek, amiken nagyon összeszedetten vitorláztam: mentem egy másodikat és egy harmadikat. Ezzel a két futammal feljöttem a 8. helyre, ami nagyon meglepett. Épp hogy kiértem a partra, mindenki jött gratulálni, én meg nem értettem, mi van, amíg oda nem mentem a hirdetőtáblához... Számolgatva a pontokat, tudjuk, hogy egy jobb futammal már a dobogón állhattam volna, de így is a mai napig örülök ennek az eredménynek. Ez az emlék mindig bennem marad!

A másik eredmény, amire büszke vagyok, az ISAF Ifjúsági Világbajnokság 2014-ben, ahol SL 16 katamaránnal 6. helyen végeztünk.

A Balatonon egy ilyen hajó volt magánkézben, amit kölcsönkértünk és háromszor edzettünk vele. Ez egy svert nélküli kis katamarán genakkerrel, fokkal, grósszal. A Vb előtt Nacra 17-tel voltunk Franciaországban Európa Bajnokságon, ahol nagyon szeles napokban versenyeztünk. Ekkor 9. helyen végeztünk a juniorok között. A verseny után gyorsan szétszereltük a hajót, összepakoltunk, majd el is indultunk Portugáliába, ahol az Ifjúsági Világbajnokságot rendezték meg. A verseny előtt volt 1 napunk, hogy kimehessünk edzeni, és megismerjük a mezőnyt. Ezen a versenyen tényleg csak a saját tudásunkra, addigi tapasztalatainkra hagyatkozhattunk, mivel ezzel a hajóval nem igazán tudtuk, hogyan kell vitorlázni. Ennek ellenére sikerült a 6. helyen végeznünk, ami egy szép eredmény a körülményekhez képest, ezért vagyok erre az eredményre büszke.

A harmadik eredmény, amely büszkeséggel tölt el, a 2018-as Junior Világbajnoki 6. hely Nacra 17-tel Dáviddal.

Úgy alakultak ekkor az események, hogy edző nélkül kellett kiutaznunk Marseille-be a versenyre. Erős szeles verseny volt, nagy hullámokkal. Mivel ez egy nagyon veszélyes hajóosztály a sebesség és a foilok élessége miatt, a versenyzésünkbe bele kellett venni a biztonsági faktort, mivel nem volt senki velünk a vízen. Magunkra voltunk utalva, de sikeresen megoldottuk a helyzeteket. A parton több edző is megdicsért minket, ami nagyon jó érzéssel töltött el minket.

A versenyzés mellett nem igazán marad időm szabadidős céllal vitorlázni, de ha akad rá idő, akkor szüleimmel szoktam az Elliott 770 hajónkkal kimenni Balatonföldváron.

Nem csak vitorlázom, de a munkám is a vitorlázáshoz kapcsolódik. Érettségi előtt még nem tudtam, hova menjek tovább tanulni. Forgattam a felvi könyvét, nézegettem, tudtam, hogy nem lesz sok időm tanulni, így nem fogok egy orvosi egyetemet megcélozni, bármennyire is szerettem volna orvosnak tanulni. Ismertem az Edutus Egyetem Sportolói Programját, aminek a segítségével össze lehet hangolni a versenyzést a tanulással. Így esett a választásom erre az egyetemre, majd megnéztem, hogy melyik szakon végzett tanulók tudtak a legjobban elhelyezkedni, és így a kereskedelem és marketing szakot választottam. Fel is vettek, nagyon tetszett az oktatás, tudtam mellette sportolni, sikeresen, jó eredménnyel végeztem 2019. januárjában az egyetemen. Fundák Gyurit régóta ismerem, 2019. nyarán felajánlotta, hogy csináljam a Doyle Sails in Hungary Kft. marketingjét. Persze tudta előre, hogy nem tudok vele napi szinten foglalkozni, de örömmel elfogadtam, és mindent megteszek, hogy jól végezzem a munkám. Öröm számomra, hogy a végzettségemet és a vitorlázást össze tudtam kötni.

A vitorlázás és munka mellett 2019. nyarán felvételiztem a Testnevelési Egyetemre, ahova fel is vettek a BA vitorlás szakedző levelező szakára. Amit megtanultam a sok év során rengeteg alázattal, kitartással, azt szeretném majd átadni az utánpótlásnak, viszont azt is meg kell tanulnom, hogyan kell edzőnek lenni.

Mivel a vitorlázás technikai sport, és az eszközök folyamatosan fejlődnek, sosem áll meg a tanulás: mindig van új motiváció, hogy megtanuljam, megismerjem az újabb fejlesztéseket - bár eleinte a foilerezés nem tetszett, olyan természetellenesnek éreztem, hogy nem érek a vízhez, nem érzem a hullámok hatását, és csak a víz felett repülök. Viszont az olimpiai hajóosztály változott, így kényszerből váltani kellett nekünk is. Megrendeltük a hajót, majd miután megkaptuk, és kimentünk először vele a vízre, a véleményem rögtön teljes mértékben megváltozott: nagyon megtetszett a műfaj!

Nem egyszerű lányként versenyezni. Ifjúsági korosztályban amikor több külföldi versenyre, edzőtáborokba mentem, egyedül voltam lány. Nem volt jó. Sajnos a klubtársam-barátnőm, akivel együtt kezdtem el a vitorlázást, nem akarta olyan komolyan csinálni, mint én. Így csak hazai vizeken voltunk együtt pár alkalommal még amikor optimisteztem, és néhányszor külföldön, de ennek vége lett, és ez nagyon hiányzott.

3 éve próbálkozom felkerülni kormányosként az egyik nagy katamaránra, hogy összemérhessem a tudásom a férfiakkal a Kékszalagon és a többi versenyen. Nagyon bízom benne, hogy a közeljövőben ez összejön - végül is a Szüreti Regattán összejött, de jó lenne ezt folytatni! 

Én úgy gondolom, hogy ugyanannyi lehetősége van egy nőnek, mint egy férfinak vitorláznia itthon és külföldön. Elszántság a kérdés, azon múlik!

Aki szeretne elkezdeni vitorlázni, annak korosztálytól függetlenül azt javaslom, hogy tanuljon meg kishajóval (Laser, Optimist) vitorlázni, amivel megtanulja az ember a borulást, a hajókezelést, az egyensúly fontosságát. A kishajón sokkal hamarabb érzed meg a változásokat, mint egy nagyhajón, így hatásosabb a tanulás. Persze emellett a nagyhajóval is meg kell tanulni vitorlázni, fiataloknak és felnőtteknek is egyaránt.