A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság tájékoztatása szerint a Korm. rendelet 4. § (1) szerint „rendezvény helyszínén a résztvevők számától és a rendezvény helyszínétől függetlenül tilos tartózkodni. Gyűlés helyszínén tartózkodás tilos.” Ez a tilalom 2020. március 17-én lépett hatályba, erre tekintettel egyetlen – korábban már engedélyezett – vízirendezvény sem tartható meg, hiszen ott sem a szervezők, sem a résztvevők, sem a nézők nem tartózkodhatnak!

A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság tájékoztatta az Magyar Vitorlás Szövetséget arról, hogy a fenti kormányrendelt visszavonásáig, illetve annak módosításáig vízi rendezvényekre engedélyeket nem áll módjában kiadni, versenyeket rendezni nem lehet.

Az MVSZ elnöksége 2020. március 19-i ülésen a fentiek okán határozott arról, hogy

  • a 2020. versenyszezon kezdetét bizonytalan ideig elhalasztja
  • a Versenynaptár összeállításának szabályait felülvizsgálja és meghatározott kritériumok mentén lehetőséget ad egyes versenyek elhalasztására majd a vészhelyzetet követő megrendezésére
  • munkacsoportot állít fel a vészhelyzet versenyrendszerre gyakorolt hatásainak felülvizsgálatára és az esetleges kárenyhítő lépések kidolgozására


A versenynaptárban helyet kapott események szervezőivel az MVSz közvetlenül is felveszi a kapcsolatot, ezzel párhuzamosan az elnökség a következő ajánlásokat teszi a tagszervezetek részére:

  • Sportolóink, szakembereink és szakvezetőink egészségen védelme elsőrendű prioritás, ezért tagszervezeteinknek azt javasoljuk: az utánpótlás korú sportolók közös edzésmunkáját függesszék fel, a képzést online eszközök és előre elkészített edzéstervek segítségével távoktatásban valósítsák meg.
  • Javasoljuk, hogy a kikötő, klub területére csak a munkavállalók és előre egyeztetett feltételekkel sportolók, bérlők léphessenek be, támogatószemélyeket ne engedjenek a klub területére és ezt szigorúan ellenőrizzék.
  • Klubok és kikötők üzemeltetése során minden tagszervezet tartsa be a kormány által előírt intézkedéseket! Ezeket a rendőrség kiemelten ellenőrzi, a szabályokat megsértőkkel szemben intézkedést foganatosít és 500 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhat.

Amennyiben a hivatalos állásfoglalásokban változás következik be, az MVSz újabb tájékoztatást tesz közzé a hivatalos csatornáin keresztül.