A versenyszezon kezdetére – ahogyan egyébként a koronavírustól mentes szezonokban is – a hajó és a csapat felkészítésén túl egy sor „intéznivalót” le kell tudni ahhoz, hogy egy hajó és legénysége odaállhasson a rajtvonalra. Nézzük, melyek is ezek? Összegyűjtöttük, mire kell figyelni a vízre szállás előtt.

Az alapvető adminisztrációs feladatok elvégzése nélkül egészen biztosan nem lehet versenyzést tervezni. Ezek a csapat tagjainak igazolása, esetleges átigazolása, a versenyengedély, a sportorvosi igazolás megszerzése, a hajó regisztrációja, a YS szám, illetve a biztosítás intézése. A versenyszezon megkezdésére ezeknek a papíroknak rendben kell lenniük. Ebben segítséget nyújt a szövetség, a szükséges információkat az MVSZ honlapján el lehet érni

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hatályos jogszabályi előírások értelmében a versenyengedély - ha külön jogszabály kivételt nem tesz - csak a sportegészségügyi ellenőrzés adatait tartalmazó dokumentummal (sportorvosi engedély) együtt érvényes. A Budapesten és Pest megyén kívüli sportorvosi vizsgálatok újraindulnak, érdemes minél előbb bejelentkezni. Erről az Országos Sportegészségügyi Intézet honlapján lehet bővebb információhoz jutni. Az MVSZ meghatározott időpontokban maga is szervez majd sportorvosi vizsgálatokat, erről az érintetteknek tájékoztatást küldünk.

A hajólevelek, hajóvezetői képesítések érvényességéről a 81/2020. (IV.1) Korm.rendelet 6§ (1) rendelkezik. E szerint a veszélyhelyzet alatt a Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. A rendelkezés hajólevelekre is érvényes, kizárólag magyar állampolgárok okmányaira ad kedvezményt, gazdálkodószervekre nem vonatkozik a felmentés. A jogszabály a hajóvezetői képesítésekre is vonatkozik. Üzembe helyezés előtt álló, üzemképességi szemlén még nem átesett kishajókkal közlekedni nem lehet (2000. évi XLII törvény).

Mindezeken túl érdemes követni a szövetség honlapján a folyamatosan bővülő, a veszélyhelyzetről szóló tudnivalókat összefoglaló COVID-19 Q&A dokumentumot.

Az MVSz weboldalán ugyancsak érdemes tanulmányozni a versenyzőknek szóló hasznos információkat, valamint a szövetség ajánlásait a  versenyrendezésekkel kapcsolatban.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Mag Andrea / Magyar Dragon Szövetség, Cserta Gábor / BYC 1912