Ezután minden nyaramat Fonyódon töltöttem, tanultam elméletben és gyakorlatban is a vitorlázás titokzatosságait. Mint a legtöbbünk, én is a kis Optimist nevű hajón tanultam meg a “széllel repülni”. Ahogyan nőttem, a hajók is nőttek velem együtt (Kalóz, 470, katamarán stb.), így a többi hajón is el tudtam sajátítani pár dolgot a tudatosabb vitorlázás érdekében. 

Aztán kis tanulóból lassan oktatósegéd, majd oktató lettem. Ahogy engem is tanítottak, én is igyekszem a kisebbeket élvezetesen tanítani, hogy minél több kedvük legyen a sporthoz, és azt a tudást ők is átadhassák majd a többieknek. Jelenleg pedig a Vagabund Vitorlás Sportegyesületnél vitorlázom Rs fevában Kocsis Gergő Boldizsárral.

A nyaram csak a vitorlázásról szól: amint tudok, vízre szállok!  A nyaraimon kívül sajnos kevesebb alkalom van, hogy a vízen lehessek. Legtöbbször a barátaimmal és családtagjaimmal vitorlázom. Táboroztatás közben is ugyanúgy tudom élvezni a vitorlázást és a többiek társaságát. 

A versenyzéssel nemrég kezdtem el komolyabban foglalkozni. Szerencsére az egyesületem segített ennek a megvalósításában. Első versenyem a Fonyód Kupán volt testvéremmel Vörös Korinával egy 470-ben, de vitorlaszakadás miatt nem tudtuk befejezni a futamot. A következő versenyem a Junior Balaton Kupa - Nyugati Medence Ifjúsági Vitorlás Versenysorozatán folytatódott. Itt Kocsis Gergő Boldizsárral egy RS Fevában szeltük a hullámokat kisebb-nagyobb sikerekkel. A legbüszkébb a Vagabund Kupán elért 2. helyünkre vagyok.

A vitorlázásban természetesen mindent szeretek! Ki tud kapcsolni, megnyugtat, ha arra vágyom, de ugyanakkor óriási adrenalin löketet is tud adni. Megtanít sok mindenre: fegyelem, kitartás, koncentráció stb. 

Rengeteg élményem volt az elmúlt 12 évben, nem is tudnék kiemelni egyet. Viszont az az érzés, amikor a hajó megsiklik alattad, fantasztikus! Talán úgy tudnám leírni, mintha a széllel repülnél, és a hullámok alattad segítenének a felemelkedésben. Azt hiszem, erre mondják azt, hogy eggyé válsz a természettel. 

A tudásomat egyszerűen fejlesztem: gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Hol máshol alkalmazhatnám a tudásom, ha nem a vízen, edzéseken vagy versenyeken? Ezen kívül a versenybíráskodásban is nagy hasznát veszem az elméleti tudásomnak. 

Már kiskoromban eldöntöttem, hogy a vitorlázás végig fogja kísérni az életemet. Ahogy csak tudom, több szempontból igyekszem megismerni a vitorlázás tudományát. Sikeresen elvégeztem a vitorlás versenybírói tanfolyamot, amit hasznosítani is tudok. Terveimben van még a vitorlás versenyrendezői tanfolyam elvégzése, a vízimentő tanfolyam elvégzése, és a hajós jogosítványom is már készülőben van. Tanulmányaimat a TF vitorlás szakedzői szakán szeretném folytatni érettségi után, majd ebben a pozícióban elhelyezkedni. 

Néha jobb érzés lehagyni egy fiút, mint egy lányt... Ez nem azt jelenti, hogy lenéző vagyok, hanem csak büszke arra, hogy ebben a sportágban a vezető nem szintjére fel tudom küzdeni magamat. A lányok is képesek arra, amire ők! Sosem éreztem úgy, hogy a fiúk előnyben vannak ebben a sportban, de külső szemmel így tűnik. Mindkét nem előnyösebb bizonyos feladatokban. Máshogy gondolkodunk, és észrevesszük azt, amit esetleg a másik nem. Mondhatjuk, hogy kiegészítjük, segítjük egymást. 

Azért is szerettem volna a WOW tagja lenni, hogy én is segítsek felhívni a figyelmet arra, hogy a nőknek is ugyanannyi joguk van a vitorlázáshoz, mint a férfiaknak. Minél többen vagyunk, annál hangosabban tudjuk a véleményünket kinyilvánítani. 

Ha valaki vitorlázni szeretne, az alapok megismerésével kezdje: a legjobb hely ezeket megtanulni a vitorlástábor. Persze, aki úgy érzi, a táborok kicsiknek kedvezőbbek, azoknak tapasztalt vitorlázók vagy egyesületek is segíthetnek megtanulni vitorlázni, akár hobbi, akár versenyszerűen.