1968. az első kikötés nélküli szólóvitorlás földkerülő verseny. Indulók száma: 9. Célba érkezett: 1 hajós. 50 évvel később a verseny feléledt, és a rajtnál már egy 65 éves magyar hajós is ott állt, hogy megmérettesse magát. Kopár István a Puffinnal.
A versenyen való résztvétel szigorú szabályokhoz volt kötve. Például csakis 1988 előtt tervezett, hosszúkieles, 32-36 lábas hajókkal lehetett résztvenni és a versenyzők útjukon csak az egykori verseny idején ismert technikai eszközöket használhatták.
István a rajtnál még nem számított arra, hogy milyen nehézségekkel kell majd szembenéznie. Hitt és remélt. Ahogyan az egész útja során.

  • 60-70 csomós széllel vagyis 11-14 méteres hullámokkal küzdött
  • számos műszaki nehézségei adódtak
  • megesett, hogy elfogyott az ivóvize
  • körmei elfertőződtek, lepotyogtak
  • teljes magányra volt ítélve, mivel a rádió adóvevője az első napoktól kezdve rosszul működött, csak vételre volt alkalmas.
  • szívrohamos tüneteket produkált

Hogy verseny közben mit érzett, gondolt, azt velünk is megosztotta szatelittelefonos bejelentkezései alkalmával, így az egész versenyt az ő szemszögéből átélhetjük.

263 nappal, 1 órával és 30 perccel azt követően, hogy elindult a Golden Globe Race földkerülő vitorlásversenyen, 2019. március 21-én, 11.30-kor, a 18 elrajtolt hajó közül a negyedik helyen célba érkezett a franciaországi Sables d’Olonne kikötőjébe. Így már harmadszor vitorlázta körül a Földet, másodszor egyedül hajózva és először partra szállás és külső segítség nélkül.

És hogy mi volt az út legnagyobb tanulsága? Hogyan változtatta meg őt a magány? Erre, és ezekhez hasonló kérdésekre kerestük a választ, az óceán közepén.