Vajon mi vesz rá egy tinilányt arra, hogy egyedül megkerülje a Földet? Holland apa és német anya gyerekeként Laura Dekker Új-Zélandon született, szülei hét éves világkörüli utazása közben. Gyerekkorának nagy részét hajókon töltötte: apja igazi vitorlás-fanatikus, aki hajókat épít, és néha azokat nevezi ki lakhelyének is. 

Laura hat évesen kapta az első optimits-jét, és ahogy nőtt, egyre nagyobb hajókkal versenyzett - gyakran egykezes bajnokságokon. Nyolc évesen már azt tervezte, hogy vitorlázva megkerüli a Földet. Igaz, akkor még nem is képzelte, hogy egyedül fogja megtenni azt - mondta el a közelmúltban egy interjúban:

Amikor 13 évesen jelenkezett a feladatra, a holland bíróság el akarta tiltani - a lány anyjával együtt aggodalmukat fejezték ki a gyermek épsége iránt. 10 hónappal később Laura mégis elindulhatott: ez idő alatt lecserélte a hajóját egy nagyobbra, ami jobban fel volt szerelve navigációs eszközökkel, megtanult elsősegélyt adni, és gyakorolta, hogy hogyan tud alvásmegvonással is jól teljesíteni. 

2010 augusztusában indult útnak egy kétárbócos, 12 méteres hajóval, amit Guppy-nak nevezett - mint minden hajóját a 6 évesen kapott optimisttel kezdve. 518 nappal később, 16 éves és 4 hónapos korában ért célba. Ezzel bekerült a rekordok könyvébe: máig ő a legfiatalabb vitorlázó, aki egyedül körbehajózta a bolygót - igaz, nem megállások és segítség nélkül.

Teljesítményét a nemzetközi média és a filmszakma is elismeréssel fogadta: 2013 márciusában mutatták be az életéről szóló filmet, a Maidentrip-et, és angolul 2014-ben jelent meg a könyve One Girl, One Dream (Egy Lány, Egy Álom) címen. 

2015-ben még egy rekordot döntött: ő a legfiatalabb vitorlázó, aki megkapta a Yachtmaster Ocean Certificate-t egy olyan igazolást, amit csak a legprofibb hajósok érdemelnek ki. 

Azóta számtalan, kisebb versenyen vett részt, előadásokat tartott, megalapította a Laura Dekker World Sailing Foundationt, ahol tinészereket tanít a vitorlázás különböző aspektusaira. 2019-ben született első gyereke, akinek az apja szintén vitorlázó.

Laura Dekker története érdekes kérdéseket vet fel arról, hogy van-e olyan, hogy túl fiatal, ha a vitorlázásról beszélünk, és hogy mennyire a szülők befolyásolják egy fiatal vitorlázó vágyait. 

Az viszont kétségtelen, hogy Laura nem csak azt bizonyította be, hogy egy vitorlázó bármit képes elérni, ha eleget tesz érte, de azt is, hogy a vitorlázásban még a legmagasabb szinten sem hátrány az, ha az ember nő. Számtalan tinilányt inspirált - és inspirál ma is.