A Vitorlázz Itthon értesülései szerint 1db Észak kardinális jel, 3 db Dél kardinális jel, 4 db nyugat kardinális jel mellé 28 db, a "a hajózás elől teljesen elzárt terület"-et jelző bojákat helyeznek ki. Továbbra is kiemelten felhívjuk a figyelmet a Tihanyi-szorosnál való áthaladáskor, valamint a Zamárdi előtti vízterülethez közelebb hajózáskor a hajózási útvonal megtartására, annak érdekében, hogy az esetleges balesetek elkerülhetőek legyenek.

A Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági főosztályának június 15-én kelt határozata szerint végleges jelöléseket helyeznek el a Tihanyi szorosban, valamint annak közelében telepített úgynevezett akadók köré. A jelzések kihelyezésének célja, minden időjárási és látási körülmény esetén biztosítani a víziközlekedés biztonságát azzal, hogy elkerülhetőek legyenek a mélységhiányos területek – olvasható a határozatban.

A Magyar Országos Horgász Szövetség által benyújtott, és a Kormányhivatal által elfogadott, a víziközlekedés jelzésének tervezéséhez és kivitelezéséhez kapcsolódó kérelemben kifejtették: a megvalósult ívóhelyek létrehozásakor mélységhiányos területek keletkeztek, amelyeket az eredeti koncepció szerint korábban megjelöltek. A kihelyezett jelzések ugyanakkor elégtelennek bizonyultak a víziközlekedés biztonságának fenntartására.

Ezt pótlandó, július végi határidővel 1 db Észak kardinális jel, 3 db Dél kardinális jel, 4 db nyugat kardinális jel mellé 28 db,  “a hajózás elől teljesen elzárt terület”-et jelző bojákat helyeznek ki.

A kardinális jeleket úgynevezett súly stabil kialakítású bójákon helyezik el, melyeket fenéksúllyal rögzítenek. A jelekre fényvisszaverő fóliákat ragasztanak, a jelzések csúcsán kompakt éjszakai jelzést helyeznek el, mely tartalmaz minden szükséges elemet, az áramellátással együtt.

A “hajózás elől teljesen elzárt terület”-et jelző bóják hengeres kialakítású, acéllemezből hegesztett szerkezetek lesznek, és a kardinális jelek által lehatárolt területre kerülnek. A bójatest színe sárga, a háromszög jel vörös lesz, melyre szintúgy fényvisszaverő fóliákat helyeznek ki.