Az idén januárban, egy nemzetközi kezdeményezés magyarországi tagjaként elindult Women On Water (WOW) Hungary elsődleges célja, hogy közösséget építsen a hazai vitorlázó nők számára, segítse őket a vitorlázó tudásuk fejlesztésében, új lehetőségeket teremtsen számukra a versenyzésbe történő bekapcsolódásra, elismerje és kiemelje az egyéni teljesítményeket, minél szélesebb körben népszerűsítse a hajózást és a vitorlás sportot a nők körében.

 

WOW a Kékszalagon

A szervezet egyik legfontosabb projektje idén az 52. Kékszalagon lesz, ahol – a verseny újkori történetében első alkalommal – egy akár a dobogóra is esélyes Extreme 40 katamarán indul el női kormányossal a fedélzetén. Virág Flóra, aki Molnár Dáviddal közösen 2019-ben a hatodik helyen végzett a Nacra osztály ifjúsági világbajnokságán a norvégiai Risor-ban, elmondta: „az egyik legnagyobb álmom vált valóra azzal, hogy egy csúcstechnológiát képviselő katamaránnal elindulhatok Európa egyik legnagyobb távolsági versenyén. Hálás vagyok a The Red tulajdonosának, Soós Attilának, hogy ezt lehetővé tette a számomra. A hajó már vízen van és a csapattal a héten megkezdtük a felkészülést a versenyre”. A The Red csapat tagjai: Molnár Dávid (Virág Flóra csapattársa Nacra osztályban), Petrányi Botond (a tavalyi 29er Eurocup harmadik helyezettje U17-ben, a tavalyi Kékszalag-győztes Petrányi Zoltán fia), továbbá Koncz Ádám (Elliott 770 OD-Trophy összetett győzelem), Nagykovácsy Tibor (Elliott 770 magyar bajnok) és Nyári Dániel (29er országos bajnokság 4. helyezett 2019-ben). A kormányos Virág Flóra már rutinos Kékszalag-versenyzőnek számít: 2017-ben a 49. Kékszalagon a legjobb női kormányosként futott be az összetett lista 27. helyén egy 20 lábas katamaránnal.

Az Extreme 40 azonban más szintet képvisel: a hajó tervezésekor egy könnyen vitorlázható, viszonylag kis súlyú, teljesen karbon versenykatamarán megalkotása volt a cél. A hajó kialakításának köszönhetően erősebb, 20-25 csomós szél mellett (35-45km/h) akár 30 csomós sebességgel (55km/h) is képes száguldani, miközben már akár egész kis szélben is képes egy talpra emelkedni. Ilyenkor a hajó sebessége látványosan növekszik, így megfelelő vitorlázattal, gyenge szélviszonyok mellett is látványos sebességre képes. Ezen tulajdonságai miatt a The Red a korábbi években rendre az élmezőnyben végzett Európa nagy versenyein: Rauschenberger Miklós kormányzásával például megnyerte a 68. Centomiglia del Garda Multicento tókerülő versenyt, a Kékszalagon a legjobb helyezése 2018-ban egy abszolút negyedik hely volt. 

 

Legyél még jobb!

A Kékszalag mellett a WOW Hungary számos eseménnyel és akcióval is készül arra, hogy a vitorlázást népszerűsítse a nők körében és bemutassa a már vitorlázó nők eredményeit. A WOW NYÁR 2020 – Legyél még jobb! nevet viselő program számos elemből áll és végig kíséri majd a teljes vitorlás szezont. Rápolthy Edit, a szervezet egyik alapítója elmondta: „a koronavírus utáni helyzetben úgy éreztük, hogy sokkal többet tudunk adni egymásnak, ha egy nagy esemény helyett a hosszabb időszakon keresztül tartó közösségi élményekre, egymás segítésére figyelünk. Ezért olyan eseményeket hoztunk létre, amelyek a vitorlázó nők több csoportját érintik, és végül egy egész nyáron át tartó, élményeket és lehetőségeket adó programsorozattá állnak össze. Ennek segítségével sokkal többféle módon tudjuk felhívni a figyelmet a női vitorlázásra.” 

A WOW Küldetés program célja, hogy elismerje a hazai vitorlázó nők és lányok teljesítményét. Ennek keretében bíztatják azokat a nagyhajós vitorlás csapatokat, ahol a tagok között női versenyző is van: tűzzék ki a magenta színű WOW zászlót hajójukra, így is jelezve, hogy nőkkel vitorláznak. A szezon végén szeretnék elismerni a leginkább eredményes felnőtt női és ifjúsági lány versenyzőket is, akik a Magyar Vitorlás Szövetség év végi ranglista díjátadó ünnepségén különdíjban és értékes nyereményekben részesülnek majd. 

A WOW Tudástár keretében online előadás-sorozat és különböző témákban szervezett gyakorlati tréningek várják majd a vitorlázó lányokat és nőket. Előadást tart a WOW közösség számára többek között Érdi Mári olimpikon vitorlázó és Koczka Terézia coach is, aki körbe vitorlázta a Földet a Clipper Race Round the World nevű, amatőröknek szóló vitorlásversenyen. A gyakorlati workshopok során a kishajós alapoktól kezdve a nagyhajós versenyzés legfontosabb ismeretein át a specializált hátszeles tréningekig többféle szintnek megfelelő tudáshoz juthatnak a programban résztvevők.

Júliustól indul és egészen augusztus végéig tart a WOW Pillanatok fotóverseny, amelynek keretében női vitorlázás témában kell a résztvevőknek képeket feltölteniük a Facebookra és az Instagramra. A legtöbb szavazatot kapó képek tulajdonosai a Kékszalag tophajóin, a Decision 35 katamaránok fedélzetén vitorlázhatnak majd a tizenháromszoros Kékszalag-győztes Litkey Farkassal vagy a tavalyi győztes Racing Django, a Team Black Jack és az MKB-Prospex Team csapatával. Ezen felül az időszaki győztesek értékes Rooster x WOW Special Edition vitorlás felszereléseket nyerhetnek a Monautix Kft. jóvoltából. 

 

Női nap a Balaton Boat Show-n

A nyári programsorozat zárórendezvényére 2020. szeptember 5-én kerül sor. A Balaton Boat Show szombati napja ad otthont a CS.A.K. egy nő?! kezdeményezéssel közös szervezésben megvalósuló WOW NAP-nak, amely a Balatonhoz, sporthoz, hajózáshoz kapcsolódóan egész napos elfoglaltságot kínál majd az érdeklődőknek. A témákról szóló kerekasztal beszélgetések mellett egy naplemente túraverseny is megrendezésre kerül csak nőkből álló csapatok részvételével. Rápolthy Edit kiemelte: „Egészen elképesztő az a pozitív fogadtatás és támogatás, amit a WOW Hungary elindítása óta tapasztalunk. Egyre népesebb a közösség, és ahogy június óta vízre szálltunk, mind többen osztják meg velünk és egymással is az élményeiket. Remélem, hogy az egész nyáron át tartó eseménysorozat sokaknak ad majd tudást, motivációt és nem mellékesen legalább annyi örömöt, mint amennyivel mi készülünk ennek a megvalósítására.”  

 

A Women On Water Hungary társalapítója hangsúlyozta, hogy a programsorozat nem jöhetett volna létre olyan, a vitorlázásban kiemelt szerepet játszó vállalatok támogatása nélkül, mint például a Meru Sportcare, a Pulsar, a Rooster termékek hazai forgalmazója a Monautix Kft., a VizenJó Charter, a Quantum Sails Hungary, a LakePro Rigging és a Balaton Boat Show. Szakmai támogatást biztosított a program számára a Magyar Vitorlás Szövetség, az MVSZ Nagyhajós Bizottság, a Flaar Boats, és nem utolsó sorban a D35 katamarán csapatok: a Prevital Team, a tavalyi győztes Racing Django Team, a Team Black Jack és az MKB-Prospex Team. 

 

A WOW NYÁR 2020 programsorozat kiemelt médiapartnere a LifeTV és a Porthole.hu – 100% hajózás, további médiapartnerek: a Vitorlázás Magazin, az Aqua Magazin és az M4Sport Skipper Magazin műsora. 

 

-----------------------------

 

Women On Water International

 A Women On Water egy Dániából induló nemzetközi kezdeményezés, amelynek fő célja, hogy minél több nő vegyen részt a vitorlázásban és alakítsanak ki közösségi kapcsolatokat egymással. A WOW alapkoncepciója, hogy a vitorlázó nők nemzeti hovatartozástól és kluboktól függetlenül országhatárokon átnyúlóan találkozzanak, versenyezzenek és erős közösségeket építsenek ki. 

Web: http://sejlsportsligaen.dk/wow 

Facebook: https://www.facebook.com/WomenOnWater.WoW/



Women On Water Hungary

A Women On Water Hungary tevékenységét a nemzetközi Women On Water hálózat magyarországi tagjaként indította el. A szervezet alapítói Rápolthy Edit, Kovács Vica, Bernád Barbara és Michaletzky Luca, akik maguk is aktív résztvevői a hazai vitorlás életnek. Ki gyermek, ki felnőtt korában került kapcsolatba a vitorlázással, a versenyzés mellett pedig munkájuk is számtalan ponton összeforr vele. A szervezet minden női vitorlázó számára nyitott és ingyenes, az alapítók várják minden olyan hölgy és lány jelentkezését, aki a WOW céljaival és törekvéseivel egyetért, szeretne a hazai vitorlás életben aktív szerepet vállalni, tapasztalatot cserélni, rendezvényeken részt venni a közösség nyújtotta lehetőségeken keresztül. 

 

Jelentkezés: https://bit.ly/2QP7RSL 

Blog: https://porthole.hu/women-on-water/

Facebook: https://www.facebook.com/womenonwaterhungary/ 

Instagram: https://www.instagram.com/womenonwater_hungary 

E-mail: info@womenonwater.hu 

 

További információ, sajtókapcsolat: 

 

Rápolthy Edit partner

MARKS – Marketing & Sport 

 

Mobil: +36 30 456 8839

Email: rapolthy.edit@marks.hu