A jövő nyári Tokiói olimpiára készülő sportolóinknak nincs választási és mérlegelési lehetősége. Ők minden adandó alkalmat kihasználnak arra, hogy vízen lehessenek és változatos körülmények közepette készüljenek fel az ötkarikás játékokra. Távolinak tűnhet (2021. júl. 23. – 2021. aug. 8.), de a ciklus legfontosabb eseményéig hátralévő mindössze kilenc hónap egy sportoló szempontjából egyáltalán nem sok, sőt. Éppen ezért, Érdi Mária, Berecz Zsombor, Vadnai Benjamin és Vadnai Jonatán, valamint Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor is – bár különböző helyszíneken - kőkeményen készül. Rengeteg időt töltenek vízen, konditeremben, kerékpáron. A hunsail.hu-n időről-időre beszámolunk majd arról, hogy hol edzőtáboroznak, milyen munkát végeznek, kik az edzőtársaik és hogyan vélekednek az elvégzett munkáról, a lehetőségekről.

Érdi Mária jelenleg még itthon edz, de már nagyon készül Gran Canariára. Tervei szerint az év hátralévő részét ott tölti majd edzőtáborban.

Jelenleg futással, kerékpáros edzésekkel és kondizással tartom formában magam, a jövő héttől pedig jöhet a nemzetközi edzőtábor” – mondta az olimpiára készülő versenyző.

Berecz Zsombor is a Kanári-szigeteket választotta, méghozzá a hét nagy szigete közül a legkeletibbet, legészakibbat és egyúttal a legidősebbet. Az ok, hogy széles a lehetőségek skálája, hiszen azon túl, hogy szélbiztos hely, ha szeretne kisebb hullámos felületen vitorlázni, akkor arra is van lehetősége, de ha a nagy hullámok „elleni” taktikát kell gyakorolnia, akkor olyan részt is talál, ahol ezt megteheti.

Október 28-án érkeztem meg Lanzarote-ra. Karácsonyig itt maradunk és közben lesz egy versenyünk Las Palmas-on, december elején. Szerettem volna két részre osztani az edzést egy hazautazással, de most ezt nem teszem meg. Csak remélni tudom, hogy haza tudunk menni az ünnepekre a családhoz és barátokhoz, de nekem most itt van munkám, amit be kell fejeznem. Áldozatok és munka nélkül nincs, de soha nem is volt siker. Sokan itt vannak a finn mezőnyből, de mi külön edzünk a csapatunkkal, amiben két spanyol, egy horvát, illetve egy cseh versenytársam tartozik. Minden adott egy jó edzőtáborhoz. A körülmények kifogástalanok. Minden nap átlagosan 15 csomós szél fúj, ami lehetővé teszi számunkra, hogy a fizikai tűrőképességünket folyamatosan a határon járassuk és ezzel együtt fejlesszük mind a vízen, mind a teremben” – adott helyzetjelentést Berecz Zsombor az edzőtáborból.

A Vadnai-testvérek egyelőre nem utaztak túl messzire, hiszen november elsején kezdték meg a téli felkészülést Splitben. Ők is úgy tervezik, hogy csak akkor jönnek vissza Magyarországra, ha az nagyon indokolt lenne, na meg persze az ünnepek miatt.       

November elsején jöttünk ki Splitbe, ahol még nagy örömünkre süt a nap. Egyelőre a széllel sajnos nem igazán van szerencsénk. Tudunk vitorlázni, de főleg a gyenge szelek most a jellemzőek. Aggódni nem aggódunk, mert itt leszünk legalább 3 hetet így lesz lehetőségünk mindenféle körülményben vitorlázni. A decemberi edzőtábor helyszíne Málta lesz, ahol az erős szél és nagy swellek a jellemzőek. A vitorlázáson kívül minden nap erősítünk is. A biciklizés és a konditermi edzések váltják egymást. A téli felkészülés mindig az erőnlét maximális elérésére összpontosul, ami nem annyira izgalmas, mint a futamok, de legalább brutális kondink lesz, mire eljön a versenyszezon” – mondta érdeklődésünkre Vadnai Benjamin.

Gyapjas Balázsnak és testvérének Gyapjas Zsombornak is van még esélye arra, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt, a 470-es hajóosztályban. Jelenleg még a tervezés és az egyeztetések „fázisában vannak”, de ezt az időszakot is hasznosan töltik, hiszen amikor csak tudnak vitorláznak Balatonföldváron, valamint sok időt töltenek konditeremben is.

Terveink szerint Portugáliába utazunk majd december elején és ott folytatódik számunkra a felkészülés. Azért van ennek különös jelentősége, mert márciusban ott lesz a világbajnokság, ami rendkívül fontos esemény lesz számunkra a kvótaszerzés miatt. Vilamoura a célpont, reméljük ideálisak lesznek a körülmények. Várjuk az edzőpartnerek visszajelzéseit és persze abban reménykedünk, hogy a vírushelyzet nem befolyásolja majd a kiutazásunkat és a szabályok betartása mellett, de edzőtáborozhatunk Portugáliában. Addig is a fizikai felkészülésre és a technika finomítására fókuszálunk” – mondta a hunsail.hu megkeresésére Gyapjas Balázs.