Érdi Mária jelenleg egy nemzetközi edzőtáborban készül Gran Canarián. A tervei szerint az év hátralévő részét ott tölti majd. „A kezdeti gyenge szeles napok után jobb lett a szél. A körülmények tökéletesek, minden adott egy jó edzőtáborhoz. A vendéglátó klub nagyon jól fel van szerelve. Az edzéseken túl, lesz egy versenyünk is hamarosan. December 5-én kezdődik, és 8-ig tart. A tervek szerint elég jó kis mezőny lesz ezen a versenyen.” – küldte helyzetjelentésében Érdi Mária az MVM SE sportolója.

Berecz Zsombor is a Kanári-szigeteket választotta, méghozzá a hét nagy szigete közül a legkeletibbet, legészakibbat és egyúttal a legidősebbet. Világ- és Európa-bajnokunk két spanyol, egy horvát, illetve egy cseh versenyzőtársával együtt készül Lanzarote-n, ahol a körülmények tökéletesek és a napi edzések magas színvonalúak.

 

A Vadnai-testvérek részéről ezúttal is Benjamin „jelentkezett”. „Egyre szelesebb időnk van. Ma és tegnap is 30 csomós Bora fújt. A „mag”, ami 6 fő, kiegészült még 5 fővel és így elég izgalmas volt ebben a szélben ketrecezni aztán futamozni. Amit legutóbb nem említettem, hogy a spliti edzőtáborunk az új gyártók hajóinak tesztelésére összpontosul. A csapatunk azon van, hogy megtalálja azt a gyártót, aki a leggyorsabb hajókat tudja készíteni. Ha valaki részletesebben szeretné követni a felkészülésünket akkor azt az Instagram oldalainkon is megteheti. @vadnaijonatan @vadnaibenjamin

A Gyapjas testvérek edzőtáboráról hosszabb írást kaptunk Visy László kollégánktól: a harc folytatódik címmel.

A hét eleje óta legjobb 470-es párosunk, Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor, edzőjükkel, Majthényi Szabolccsal a portugáliai Vilamourában edzőtáborozik. Már megszervezték ezt a többhetesre tervezett programot, amikor kiderült: a még szabad olimpiai kvóták sorsa 2021 márciusában éppen itt, ebben a Portugália legdélibb részén fekvő üdülő és vitorlásközpontban megrendezendő világbajnokságon dől majd el. „Egy hétig maradok a fiúkkal, utána ők december huszadikáig egyénileg, pontosabban az itt lévő többi 470-essel edzenek” – telefonált Majthényi Szabolcs. „Már az első nap nagyon jót vitorláztunk, ideális körülmények között, 20-22 fokban, napsütésben. Most a hét közepén bejött egy front, húsz csomó feletti szelekkel, mi délutánra terveztük az edzést. A szörfösöket már reggel kivitték a vízre, zajlik a kvalifikáló versenyük, szorítunk Gádorfalvi Áronért és Sánta Bencéért, hogy sikerüljön kivívni férfi szörfben is az olimpiai indulás jogát.”

 

Gyapjasék a Mikropakk segítségével egy saját Bravo 6.0 motorossal tudnak készülni és ez a támogatójuk az új hajójuk előfinanszírozásában is részt vett. A Bravoboats pedig a logisztika megvalósítását és előkészítését segítette. A fiúk napirendje alkalmazkodik a helyi, jellegzetesen dél-európai szokásokhoz: nincs korai kelés, bőséges reggeli után öt kilométeres laza biciklizés a kikötőbe, szerelés – és dél körül irány a víz. Egyelőre három-négy órás edzés a napi terv, manőverek, hosszú menetek dominálnak az első héten. Viszonylag korán sötétedik, fél öt-öt körül ismét bringa haza, utána pedig irány a konditerem. „A vírusveszéllyel mindenki tisztában van, kötelező a maszkviselés, de az éttermek, boltok, konditermek zavartalanul üzemelnek” – mondja az időközben a beszélgetésbe kapcsolódott Gyapjas Zsombor. „A koronavírus most leginkább az ellenfeleinket sújtja: a legjobb francia, olasz és svájci versenytársaink egytől-egyig katonák, és a rendkívüli helyzet miatt nem utazhatnak külföldre.

Itt lesz viszont néhány nap múlva a második vonal, velük már tudunk versenyszituációkat is gyakorolni. December elején rendeznek egy 470-es versenyt, arra számítunk, hogy miután eldőlt, hogy itt lesz a kvalifikációs VB márciusban, sokan használják ki a lehetőséget a vízterület még jobb megismerésére. Még nem tudni, hol lesz a mi pályánk, jövőre több hajóosztály is versenyez majd március elején egyszerre, ezért több lehetséges helyszínt is próbálunk a következő hetekben felderíteni. Az uralkodó szelek általában termikusak, nem túl erősek. Van áramlás is, a törvényszerűségek feltérképezése még hátra van. De az alapvetően biztató, hogy az itt várható időjárási körülmények számunkra kedvezőek. Az otthon töltött karácsony után, január elején újra visszajövünk, folytatjuk az edzéseket. Február elejére pedig megérkezik Új-Zélandból Barcelonába a már nagyon várt új Mackay hajónk, ennek a végső felszerelését és beállítását itt végezzük el, Vilamourában. Lesz egy hónapunk a nagy erőpróba helyszínén bevitorlázni az új hajót, finomítani a meteorológiai tapasztalatokat, és biztos vagyok benne, hogy addigra már mindketten fizikailag és taktikailag is topon leszünk.”

Jó volt hallani a fiúkat és edzőjüket, a telefonbeszélgetésből kiderült, mostantól gyakorlatilag napra pontos tervük van a minél jobb felkészülésre egészen március első hetéig, a kvalifikációs VB kezdetéig. A körülmények kedvezőek: itt lesz az új hajó (nagy szó, a gyártó kapacitásokért őrületes csata indult meg tavaly óta…), és a világbajnokság helyszínén tudnak edzeni hosszú heteken át, gyakorlatilag folyamatosan. 

Szöveg: Visy László Oszi
Kép: Majthényi Szabolcs