A szezon elejére tervezett ranglista versenyünket, a Pünkösdi Regattát szerencsére ősszel bepótolhattuk. A Klasszikus és a Svert Kupán hat, az Öszi Pünkösdi Regattán és az Unitef kupán csak öt egységgel álltunk rajthoz. Ez a teljesítmény jóval elmarad a tavalyi aktivitástól. A klasszikus egységek aktivitása továbbra sem nőtt jelentősen, de szerencsére minden versenyen rajthoz áll néhány egység. A klasszikusok a legtöbben a Svert Kupán álltak rajthoz.

Az idei bajnokságon a flotta ismét kis szélben versenyzett. A szükséges futamszámhoz éppen elég szelünk volt, 4 futammal zártuk a bajnokságot. Jól szerepeltek osztályunk legaktívabb egységei a Fru-zu (2. hely), a Vica (3. hely) és az Orion (4.hely). Az első helyet a Bolero nyerte, Soponyai Géza kormányzásával, aki idén „újoncként” próbálta ki a 25-ös osztályt. Az aktív egységek a ranglistán is az első helyeken vannak (ott a sorrend Fru-zu, Orion, Vica, Bolero)

A flotta közösség építésében még mindig nincs jelentős előrelépés, az idei szezon ezt jelentősen megnehezítette. Jövőre ezt javítani tervezzük és a bajnokság ideje alatt közösségi programokat szervezünk. A belső feszültségek továbbra is nagy kihívások elé állítják a flottát. Az új, egységes osztályelőírás reményeink szerint pontot tesz ennek a végére. A közel 90 éves osztályban eltérő menettulajdonságú hajók versenyeznek. A folyamatos modernizációnak köszönhetően az osztály folyamatosan jelen maradt a Balatonon, viszont ezeket a különbségeket egy verseny alkalmával kompenzálni kell. A mindenki által elfogadott osztályelőírás korrektebb lehetőséget biztosít az összes egység számára és remélhetően a feszültségeket is megoldhatjuk ennek köszönhetően.

A 2021-es szezonban - terveink szerint - több pályaversenyen venne részt a flotta, a bajnokságot Ábrahámhegyen tartanánk, ahol több lehetőség adódik majd a parti programokra és a csapatépítésre. Jövőre és középtávon, azaz a következő 1-3 évben az osztály legfontosabb célkitűzése a versenyzési létszám növelése és a csapatépítés túrákon, parti programokon keresztül, valamint a fiatalok aktivizálása és a mancsaft képzés. A jövő évi bajnokságot Ábrahámhegyen, augusztus utolsó hétvégéjén szeretnénk megrendezni. 

Fotó: Kiss Attila

Fotó: Kiss Attila