A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége 2020 október 13-i ülésén döntött: hazánk is becsatlakozik a Virtual Regattákba, vagyis abba a World Sailing által üzemeltetett rendszerbe, amelyben több százezer sportoló versenyez. A döntéssel, majd az azt követő, a Nemzetközi Vitorlás Szervezet és a Magyar Vitorlás Szövetség között született megállapodásnak köszönhetően bárki, aki regisztrál a játékba, amellett, hogy pontokat gyűjt szereplésével hazánknak, esélyes lehet a World Sailing által szeptemberre tervezett e-sailing világbajnokságon való részvételre. 

Kezdeti lépések
A játékban való részvételt egy egyszerű regisztrációs folyamat előzi meg, ahol a játékos megadja a regattákon használt nevét (a bajnokság miatt a következő formában: HUN- név ), e-mail-címét és jelszavát.
https://www.virtualregatta.com/en/

Ezt követően a Virtual Regatta platform egy, a regisztráció megerősítésére szolgáló kódot küld a megadott e-mail-címre, amivel véglegesíteni lehet a játékban való részvételt. 

Virtuális Vitorlásiskola
A regisztrációt és belépést követően megismerkedhetnek a játékosok az e-vitorlázás alapjaival a „Sailing School” fül alatt. Itt gyakorolhatják a manővereket, bójakerüléseket, vitorlahasználatot, vagy éppen a más hajóval szembeni elsőbbségadási szabályokat sajátíthatják el. A sikeres virtuális vitorlásórák teljesítése után pontokat kapnak a játékosok.

Hajóválasztás
A játékosok többféle hajóosztállyal ismerkedhetnek meg, gyakorolhatnak, tesztelhetik tudásukat. A virtuális kikötőben választhatnak AC 75-ös katamarán, 49er, F50-es katamarán, Barcolana 50-es, Nacra17, Fareast 28r, J/70 , Offshore Racer, Star, Formula 18 vagy Laser közül. A hajó kiválasztása után indulhat az edzés. 

Versenytréningek
A World Sailing előre meghirdetett tréningeket is hirdet különböző hajóosztályokban, ahol minden játékos, igaz még nem élesben, de kipróbálhatja magát a pályán. Ezt a lehetőséget a főoldalon jeleníti meg a program.

Versenyek
Minden regisztrált magyar versenyző, aki részt vesz a World Sailing által meghirdetett Regattákon pontokat gyűjthet a magyar bajnokságra. A ranglista folyamatosan nyomonkövethető. A legeredményesebb versenyzők egy hazai rendezésű bajnokságon mérhetik össze tudásukat, amelyet követően a Magyar Vitorlás Szövetség magyar e-sailing bajnokot hirdet. (a Nemzeti Bajnoksághoz a Szövetség úgynevezett „VIP-Passokat” biztosít) A legjobb(ak) részt vesznek a szeptemberben esedékes, World Sailing által szervezett e-sailing világbajnokságon.

Vélemények az e-sailingről:
Holczhauser András (főtitkár, MVSZ):
„Fontos tény, hogy a Nemzetközi Vitorlás Szövetség az e-sportot profin kezeli, ezért úgy véljük, hogy a Magyar Vitorlás Szövetségnek ebbe a rendszerbe be kell kapcsolódnia."

Böröcz Bence (nemzetközi versenybíró):
„Amellett, hogy stilizáltan látszik a partszakasz, valós szélviszonyokat biztosít a program, amely a környékre jellemző. Így a szél változása akár irányban, akár erősségben megjelenik a játékban."

Edelényi-Szabó Viktor (Optimist edző):
„A Virtuál Regatta egy jó lehetőség arra, hogy a gyerekeket játékos módon vezessék be a versenyvitorlázásba. Alkalmat ad ugyanis arra, hogy számos versenyszituációt átnézzenek közösen, hiszen rövid időn belül több futam vitorlázható végig, majd elemezhető."

Dr Ferenczy Kristóf (vitorlázó/e-sailing versenyző):
„A vízen szerzett tapasztalatok felhasználhatóak, de természetesen teljesen más ez a verseny. A Virtual Regatta világában is nagyon figyelni kell a rajtra, hogy az pontos legyen, emellett akárcsak a való életben fontos a tiszta szél."