A járványhelyzet miatt idén elmarad a hagyományos hyères-i nemzetközi verseny, a portugáliai Vilamoura lett az új helyszín, ahol a COVID korlátozások gyakorlatilag megszűntek, a rendezők ennek ellenére zárt terekben megkövetelik a maszk használatát, a kormányosértekezleteket online tartják és az edzők számára whatsapp csoportot hoztak létre a gyors tájékoztatás érdekében.

Elsőként a finnesek kontinensbajnokságára kerül sor április 10-16 között. Az első versenynap 12-én, hétfőn lesz, napi két futammal számolnak a rendezők, a tervek szerint 16-án, pénteken hirdetnek végeredményt, éremfutam nem lesz.

Berecz Zsombort még az utolsó pillanatban itthon értem el telefonon. „Ez az EB eredetileg Hyèresben lett volna, és az olimpiára fókuszáló programunk szerint nem terveztük az indulást. Így viszont, hogy átkerült Portugáliába, és ugyancsak Portugáliában, Portoban lesz május elején a Finn Gold Cup (a finn osztály világbajnoksága), úgy döntöttünk, részt veszünk. Nagyon sokan itt lesznek, jó edzés lesz az EB. Viszem magammal a tavaly elnyert kupát, persze, hogy jó lenne újra hazahozni… Azzal együtt, hogy az első számú hajóm már konténerben van, és a végre megtalált top vitorlámat sem veszem elő, hanem edzővitorlákkal indulok. Vilamourában még nem vitorláztam, Gyapjasékkal beszéltem a széljárásról, ők elég sokat versenyeztek arrafelé. Van egy tipikus termikszél, az óceáni hullámzás pedig nem nagyon éri el azt a vízterületet… meglátjuk.”

Se itt, se a Gold Cup-on nem rendeznek éremfutamot, állítólag a Finn osztály kérésére. „Én biztosan nem kértem. Szerintem az éremfutam jó dolog, szinte az utolsó pillanatig izgalmassá teszi a versenyt. Ráadásul az olimpia programján is szerepel. Remélem, nem tűnik el végleg a versenyzésből.”

A férfi Laser Standard és a női Laser Radial osztály nemzetközi versenye ugyancsak Hyèresből került át Vilamourába. Április 16-17-én felmérés, nevezés a program, majd 19-én hétfőtől indulnak a futamok, naponta kettőt terveznek. 24-én szombaton hirdetnek végeredményt. A női és a férfi kategóriában is 120 hajóban maximálták a résztvevők számát, már betelt a lista. Számunkra különösen izgalmas ez a verseny: itt dől el ugyanis, hogy a Vadnai testvérek közül Benjamin vagy Jonatán utazik az olimpiára? A kvótát Benjamin harcolta ki Magyarországnak, ám a terv az, hogy a két remek vitorlázó fivér közül az utazzon, aki az olimpia előtt a legjobb formában van. A 2020-as VB és Hyères döntött volna eredetileg (a két nagy verseny végeredményét 1-1 futamnak tekintve, ezeket összesítve alakul ki a végső sorrend), ám a franciaországi verseny és maga az olimpia sem került tavaly megrendezésre, és az idei Hyères helyett tartják meg a mostani portugáliai versenyt. A 2020-as világbajnokságon Benjamin 13 ponttal végzett Jonatán előtt. Marad az előny az idősebbik fivérnél, vagy az egyre jobb formában vitorlázó Jonatán behozza-e a hátrányát? Április 24-én kiderül.

„Még van szűk két hetünk a versenyig, szerencsésen ideértünk” – mondta Vadnai Benjamin már Vilamourából. „Felkészültünk a portugáloktól kapott meghívólevéllel, a Szövitől hivatalos papírral, negatív vírustesztekkel, de ezekre szerencsére nem volt szükség, karanténba sem kellett vonulnunk. Egy Frankfurtból indult német géppel érkeztünk, és simán átcsusszantunk a többi utassal. A hajóink az előző edzéseink helyszínéről, Splitből, a horvát csapat felszerelésével együtt érkeznek közúton, ez egy jó négy napos út idáig. Itt az első héten még intenzíven edzünk majd, aztán ahogy közeledik a verseny, már csak rövidebb időkre szállunk vízre, ha a szél bizonytalan, pihenőnapot is beiktatunk. Mindenki azt kérdezi, melyikünk utazik majd az olimpiára? Nem szeretnék tippelni, mindketten rengeteget edzettünk, a sebességünk javult, meglátjuk a végén!” Vajon ez a nagy tét, a vetélkedés nem befolyásolja-e a ti hagyományosan jó testvéri kapcsolatotokat? „Egyáltalán nem” – kapcsolódott be a beszélgetésbe Vadnai Jonatán. „Nincs köztünk semmi feszültség. Szerencsére a pályán dőlnek el a dolgok, elég nagy a mezőny, nagyon ritka, hogy kiélezett helyzetben egymással kerülünk szembe. Egy biztos: mindketten beleadunk apait-anyait, előre nem lehet számolgatni. Természetesen megpróbálok olyan eredményt elérni, hogy Benji előtt végezzek.” Számodra mivel telik egy nagy tétverseny előtt az ideális pihenőnap? „Szeretek reggel egy jó kávét főzni, utána meg a mozgás jelenti mindkettőnknek a kikapcsolódást. Esetleg egy rövid bicikli, vagy még inkább nyújtás-lazítás, egyfajta speciális torna, légzőgyakorlatok – közben zenehallgatás… Ez az, ami tökéletesen regenerál és pihentet is egyben.”

Berecz Zsombor versenyét és a Vadnai testvérek csatáját is napról-napra követjük itt a hunsail.hu oldalon.

A Finn dingi EB weboldala: https://www.vilamourasailing.com/finneuropean2021

Szöveg: Visy László Oszi