Az idei évre tolódott tokiói játékokon Zsombor nem csupán olimpiai kvótát szerzett, de a nagy esélyesek közt tartják számon. Ha itt is érmet szerezne, az hatalmas eredmény lenne a magyar vitorlássportnak, a Detre testvérek 1980-as sikere óta ugyanis magyar versenyző nem szerzett vitorlázásban olimpiai érmet. 

A 2024-es ötkarikás játékokon a Finn dingi már nem lesz olimpiai versenyszám, így ez a mostani volt az utolsó olyan Európa-bajnokság, amelyen ennyire erős a mezőny. A járványhelyzet miatt idén elmaradt a hagyományos hyères-i nemzetközi verseny, a portugáliai Vilamoura lett az új helyszín, ahol a címvédő Berecz Zsombor 49 ellenféllel nézett szembe, és védte meg Európa-bajnoki címét. Zsombor sikerének értékét növeli, hogy nem első számú hajójával és vitorlájával indult, és az Eb-t elsősorban felkészülésnek tekintette az olimpiai játékokra. Útnak indulása előtt elsőként tesztelhette a hazai tervezésű és gyártású 878co vitorlásruhát is. Kérdeztük a versenyről, a ruháról és a jövőbeni terveiről is. 

Milyen kihívások elé állított ez a megváltozott helyzet az olimpiai felkészülésben? 
A pandémia az én életemből is elvett egy évet, mint mindenki mástól és a felkészüléseket is eléggé át kellett alakítani, a tavalyi évet teljesen újratervezni, ami komoly kihívás volt anyagi, logisztikai és mentális szempontból is. Úgy gondolom, az utóbbi egy évben a lehető legjobb döntéseket hoztam meg egyénileg és hoztuk meg csapat szinten is. Amikor tavaly kiderült, hogy nem rendezik meg az Olimpiát, én tudatosan kikapcsoltam a vitorlázást az életemből, és adtam magamnak három hónapot, hogy feltöltődjek és újra neki tudjak ugrani a felkészülésnek.

Mit vársz az Olimpiától? 
Azt várom, hogy kivitorlázzam azt, ami bennem van. Eleinte nagy volt a nyomás, hogy esélyesként tartanak számon, de ezt átfordítottam pozitívumnak a magam számára. Feltettem magamnak a kérdést, miért is csinálom ezt az egészet? Természetesen azért, hogy nyerjek, azért, hogy minél jobb legyek. Tehát nem nyomaszthat az, hogy ott vagyok, ahol szeretnék lenni. Nagyon örülök, hogy esélyesként tartanak számon, hiszen ezért dolgoztam és hatalmas motivációt ad ez számomra. 


Elsőként tesztelhetted a világ első okos vitorlásruháját. Mi volt az első gondolatod, amikor felvetted?
Fantasztikus, leginkább arra emlékszem, hogy hihetetlenül könnyű volt! Szerintem eleve akkor jó egy sportruha, bármilyen sportról is beszélünk, ha az ember nem is veszi észre, hogy rajta van. Ez pont ilyen: baromi kényelmes, semmilyen módon nem akadályoz egyetlen mozdulatomban sem. A nagy hajóval - ahova ezt a ruhát tervezték - egy hetet vitorláztunk benne, és egyáltalán nem éreztem, hogy rajtam volt, és szerintem már ettől ellép a mezőnytől.

A vitorlásruha készítői egyedülálló módon a vitorlásközösséget is bevonták a tervezésbe. Te is részt vettél benne?
Én a kezdeteknél nem vettem részt a tervezésben, és most, hogy volt lehetőségem élőben is tesztelni, van pár újabb ötletem is, amivel még tovább lehet fejleszteni a termék funkcionalitását. Nekem ugyanis pont az a dolgom, hogy használjam, és ha bármi észrevételem van, azt jelezzem. Ez a legfontosabb, hogy „éles” használat alapján legyenek visszajelzések a ruháról.

A ruha az ultrakönnyű anyagból, grafénból készült és a beépített technológiák révén „okos” is. Ezeken felül mi volt számodra a leginkább feltűnő különbség az eddigi vitorlásruhákhoz képest?
Eddig ahhoz szoktunk a vitorlásruhánál, hogy nagyon kemény anyagból készülnek és a sós víz hatására ez csak fokozódik és egyre kellemetlenebb, kényelmetlenebb viselni. Ez a grafénból készült ruha viszont egyrészt nagyon könnyű, és ami legalább ennyire fontos: használat közben sem változik az állaga.

Az én személyes kedvencem az un. aláöltöző, ami szintén grafénból készült. Ez közvetlenül érintkezik a testtel, ezt a kishajózásban is jól tudom használni, és ebben nagyon pozitívan csalódtam, ez az a darab, ami leginkább hiánypótló volt a ruhatáramban. Van ruhám nagyon meleg és nagyon hideg időre is, de ez az aláöltöző biztosítja a maximális komfortérzetet, „pont jó.”


Van kedvenced a kollekcióból?
Általában rövidnadrágban vitorlázunk, és eddig sok időt elvett ennek folyamatos igazgatása, hogy ne csússzon le, hogy rajtam maradjon, ami lehet, viccesen hangzik, de időrabló és kényelmetlen is vitorlázás közben ezzel foglalkozni. A 878 Co. vitorlásrövidnadrágja a pántos megoldással kiküszöbölte ezt a problémát, és ez elképesztő komfortbeli különbséget nyújt az eddigiekhez képest. Számomra nagyon fontos, hogy a kollekció minden eleme grafén anyagból készül, mert azok a tulajdonságok, hogy ultrakönnyű, elasztikus, tökéletesen vízálló és -a benne lévő szénszármazékoknak köszönhetően - gyakorlatilag elszakíthatatlan, önmagában újszerű érzés, de az, hogy automatikus hőkiegyenlítése miatt 5 és 20 fokon körülbelül ugyanolyan hőérzetet biztosít, na az mindent visz.

Mit jelent számodra a márka hivatalos nagykövetének lenni?
Nagy megtiszteltetés. Eleve minden közel áll hozzám, ami sport, de ebbe nyilván azért is szerettem bele, mert vitorlássportról van szó, és hadd tegyem hozzá, hogy a mi sportágunkban nem sűrűn futunk bele innovációba. Büszke vagyok minden magyar fejlesztésre, innovációra, ami nemzetközi szinten is bizonyíthat és sikeres lehet, és a sportágamat illetően pedig pláne díjazom, ha teljesítményfokozóként is tud hatni egy újdonság. Nem beszélve arról, hogy mindez Magyarországról indul, ez hatalmas eredmény és büszkeség is egyben.

Még csak pár hete használod az okos vitorlásruhát. Miben segít a ruha az olimpiai felkészülésben, az edzéseken?
Most az Olimpián csak az aláöltözőt tudom hordani, a többi nem használható kis hajókon, így a vitorlásruha többi darabját és okos funkcionalitását majd csak a nagyobb hajókon tudom kihasználni.

 
Milyen versenyek vannak még az Olimpiáig, mikor szurkolhatunk neked?
Még vár rám a világbajnokság május elején. Japánba csak az Olimpia előtt két héttel fogunk kimenni, addig Európában készülünk. Az eredeti terv az volt, hogy az egész júniust ott töltjük és ott edzünk, de ez a megváltozott körülmények miatt nem így lesz. 

Jövőbeni tervekről elárulsz valamit?
Engem kértek fel az SSL GOLD CUP magyar csapat kapitányának, amit örömmel elvállaltam. Az volt a feladatom, hogy a húsz legjobb vitorlázót összeszedjem. Természetesen egyelőre az olimpiára koncentrálok, hiszen annál nincs most fontosabb, mint hogy jól szerepeljek Tokióbande utána gőzerővel beleállok ebbe. 2022-ben ez lesz számomra a legfontosabb verseny, az a cél, hogy nagy hajóban is sikeresek legyünk, hogy büszkék lehessünk a magyar vitorlássportra.

(Háttér: 2020. október 23-án, a bemutatkozó sajtótájékoztatóval vált hivatalossá, hogy magyar csapat is lesz a nemzetek közötti vitorlásversenyen, amelyet először 2022-ben rendeznek majd meg. Az SSL GOLD CUP az első vitorlázó világbajnokság, ahol 144 nemzetnek lesz lehetősége arra, hogy egyenlő feltételek mellett összemérhesse tudását. )