33 nemzet 60 vitorlázója vetélkedik tíz futamban (ezúttal is éremfutam nélkül) a helyezésekért, a 2019-es melbourne-i VB óta ez az első olyan nemzetközi finn verseny, amelyen itt a teljes élmezőny.

A 2019-es győztes, az új-zélandi Josh Junior címvédőként érkezett Portoba, két éve gyakorlatilag nem ült finnben, igaz, közben megnyerte az Emirates Team New Zealand csapattal az America's Cup-ot. Itt van, szintén nagy esélyesként, a brit négyszeres Finn dingi világbajnok Giles Scott, 2016 olimpiai bajnoka, aki Berecz Zsombor mögött nyert ezüstérmet a nemrég befejeződött Európa-bajnokságon, Vilamourában.

Sokak számára azonban nem a világbajnoki elsőség, hanem az olimpiai kiküldetés az igazi tét. A megmaradó egy európai kvótáért óriási a tülekedés: 15 nemzet 32 finnese szeretne még kijutni Tokióba. Az afrikai kontinensnek szánt részvételi jogért viszont csak Tunézia és a Dél-afrikai Köztársaság egy-egy vitorlázója mérkőzik majd meg.

Az idén 65 esztendős Finn Gold Cup különleges kisugárzású trófea. Viszonylag kicsi, de az arany különleges, meleg árnyalata megragadja a szemet. 1956-ban a brit F.G. Mitchell adományozta a Nemzetközi Finn dingi Osztályszövetségnek, azóta ez a hajóosztály örökös világbajnoki vándordíja. Történetét egy tragédia is beárnyékolja: a brazil Joerg Bruder háromszor nyerte meg a kupát, és 1973-ban éppen úton volt Franciaországba, hogy megvédje világbajnoki címét, amikor tragikus repülőgépbalesetet szenvedett. A kupa nála volt... megsemmisült, eltűnt. A francia Somms Marine adományozta a ma is ismert, hű másolatot 1975-ben. A kupa tehát fizikai valóságában nem pontosan ugyanaz, de egy vándordíj igazi értékét valójában mindig azoknak a versenyzőknek a személyes áldozatvállalása, munkája, ezeknek az energiáknak az összessége adja, akik az adott díjat az utóbbi hat és fél évtizedben megnyerték. Közülük a rekordtartó a brit Sir Ben Ainslie. Négyszer egymás után (2002, 2003, 2004, 2005) és még kétszer (2008, 2012), azaz összesen hatszor vihette haza a kupát. És hogy a Finn Gold Cup legendás története hogyan íródik tovább, kiderül május 12-én szerdán, a világbajnokság zárónapján.

A verseny weboldala: http://2021.finngoldcup.org

Visy László Oszi

Kép: Robert Deaves, Cserta Gábor