A címvédő, 2019-es győztes, az új-zélandi Josh Junior 10., 5., és 10. helyével az ötödik helyen áll. A brit olimpiai- és négyszeres világbajnok Giles Scott 20., 4., és újra 20. lett ma, összetettben a tizennegyedik. Kiegyensúlyozott az élmezőny, izgalmas világbajnokságra van kilátás.

Összesen 10 futam alapján hirdetnek majd végeredményt, jövő szerdán. 

A Finn Gold Cup 65 éves történetében immár harmadszor látogatott el a hajóosztály világbajnoksága Portugáliába. Igaz, 1970-ben és 2007-ben Cascais volt a helyszín, az idei pedig Porto. Érdekesség, hogy az 1970-es portugáliai VB azóta is megdöntetlen nevezési rekordot hozott: 180 Finn dingi állt rajthoz. Idén végül 32 nemzet 52 hajója indult, ennyi szerepel az első napi eredménylistán.

Beárnyékolja a hangulatot, hogy immár valószínűvé vált: ez a Finn dingi utolsó olimpiai osztályként futott világbajnoksága. Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöksége könnyen lehet, elutasítja olimpiai számként a vegyes offshore hajóosztályt, ez abból is látszik, hogy alternatív versenyszám-javaslatokat kért a World Sailingtől, azonban a World Sailing első körben egyetlen megszavazott és továbbítandó helyettesítő javaslata között sem szerepelt a Finn dingi, semmilyen kombinációban. (Korábban olvashattuk a Nemzetközi Finn dingi Osztályszövetség és az Európa jolle Osztályszövetség közös javaslatát egy férfi-női csapatverseny számról.)

Ezt a döntést azonban május 7-én a WS elnöksége megváltoztatta: mégis újratárgyalja mind a 26 helyettesítő versenyszámról szóló javaslatot (közte a finnesekét is) a World Sailing illetékes bizottsága, és javaslatai alapján május 14-én dönt a Tanács. Újra felcsillant tehát egy kis remény...

Óriási veszteség lenne egy Finn dingit kizáró döntés, különösen azoknak a fiataloknak, akik most kezdték volna olimpiai vitorlázó karrierjüket. Ha a fizikai felépítésük ideális a finnhez, ők a jövőben nem találnak majd a testalkatuknak igazán megfelelő olimpiai osztályt…

Egy azonban biztos: a bürokratikus, üzleti és sportpolitikai csatározások nem szabad hogy elvigyék a hangulatot a versenyről, a vitorlázásról.

Hiszen az idei világbajnokság még az olimpiáról szól. Nem is akárhogyan: óriási csata várható az egyetlen még szabad európai kvótáért. 15 nemzet vitorlázói reménykednek a tokiói részvételben. És természetesen nyitott a küzdelem a világbajnoki elsőségért, hiszen mindenki itt van, aki számít.

Holnapra, vasárnapra a mainál jóval erősebb, 17-23 csomós, az óceán felől fújó nyugati szelet jósol a portugál tengeri meteorológiai szolgálat, kifejezetten nagy, három méter körüli hullámokkal, 17 fokos levegőhőmérséklet mellett.

visyla 

Eredmények

Videók