Irigylésre méltóak azok a csapatok, akiknek megadatott, hogy minden jelentősebb verseny előtt kiemeljék a vízből a hajótestet és alaposan letisztíttassák mind a hajó alját, mind a szennyeződésre különösen érzékeny kormányt és tőkesúlyt. A korlátozott daruzási lehetőségek miatt például a Kékszalag vagy a bajnokságok előtt nem mindenki kerülhet sorra, továbbá a rendszeres daruzás költségei is túlmutatnak számos csapat lehetőségein.

Tengeri kikötőkben elterjedt gyakorlat, hogy a versenyvitorlásokat a jobb eredmény érdekében, valamint a motoros yachtokat a kisebb fogyasztás eléréséért rendszeresen tisztítják alulról. Ennek a legelterjedtebb módja könnyűbúvár által történő tisztítás.

Egy 30-40 lábas hajó kezelése - állapottól függően - 30-90 percig is eltart, amely mindeközben kemény fizikai munkát igényel a búvár részéről. A hajófenék aljának tisztítását a búvár hanyatt fekve vagy egyéb érdekes pozíciókban végzi, miközben folyamatos és jelentős erővel dolgozik azon, hogy utána a felület szép sima és versenyzésre alkalmas legyen.

 

Kovács-Buna Botond barátom gyakorlott búvár. Elkötelezett híve az akkurátus hajó-finomhangolásnak, így nem véletlen, hogy a Cosinus nevű Nautic 333 legénységeként ő készíti fel a hajó víz alatti részeit. A Pünkösdi regatta előtti napon elvégzett tisztítás az eredményességben is megmutatkozott.

 

Mielőtt bárki kedvet kapna egy könnyed merülésre, leltározom Boti felszerelését.

-        Teljes arcot is fedő neoprén ruházat

-        Ólomöv

-        Búváruszony

-        Búvárpalack (egy töltés gyakorlatilag elfogy egy alapos hajótisztítás során)

-        Préslevegős polírozógép

-        Vízalatti kamera

 

A Balatonon elterjedt tisztítási folyamat során a hajókat kidaruzzák, nagynyomású mosóval tisztítják és visszateszik a vízbe. Ennek költsége és időigénye a búvár szolgáltatás többszöröse. Amíg a daruzáshoz nehéz időpontot egyeztetni, addig a búvár bármikor elvégezheti a munkát, még a viharos szél sem jelent akadályt. A tulajdonos jelenléte sem szükséges a munka eredménye fotókon dokumentálható.

 

Nem sikerült daruzáshoz időpontot egyeztetni? Hívjátok Botit a +36 70 949 7633 számon!

 

  

A képeken egy Nautic 330 kormánylapátja látható kezelés előtt és után. A rendszeres és alapos tisztítás látható javulást hozott a versenyen elért eredményekben is.