A nap első futama a pihenőnap előtti forgatókönyv alapján zajlott a Finn osztályban, hiszen a 11-13 csomós szélben Berecz Zsombor a 13. helyen ért fel a kreuz végén a bójához, de innen megint nagyot harcolva és folyamatosan lépkedve előre, előbb a hatodik, majd a negyedik helyen vitorlázva, végül megtartva ezt a pozícióját ért célba. Ami a vetélytársakat illeti: a brit Giles Scott újabb futamgyőzelmet aratott, a spanyol Cardona Mendez Joan pedig ötödik lett, ami azt jelentette, hogy a magyar vitorlázó újabb pontot faragott hátrányából a második helyen álló spanyollal szemben.

A verseny 10. futama aztán hatalmas taktikai csatát hozott. Az összetett első három helyezettje nagyon figyelt egymásra, de számunkra nagyon jó hír, hogy Berecz Zsombornak sikerült a legjobban a futam. Klasszisunk jól vitorlázott, végig a 4-5. helyen állt, míg a vetélytársak néhány pozícióval mögötte. Olyannyira, hogy Berecz Zsombor végül negyedik lett, a brit Scott „csak” hetedik, míg a spanyol Cardona a 8. helyen zárt. Azt már korábban is lehetett írni, hogy az éremfutam teljesen biztos Berecz Zsombor számára, az viszont óriási dolog, hogy végül 10 futam alapján a második helyen várja dupla szorzójú és mindent eldöntő medal race-t. A verseny 10. futamát egyébként az új-zélandi Junior nyerte, a kanadai Ramshaw lett a második és az argentin Olezza Bazan végzett a harmadik helyen.

A keddi éremfutamot a 28 pontos brit Giles Scott várja az élről, Berecz Zsombornak 37 pontja van a második helyen, míg a spanyol Cardona 39 ponttal a harmadik.

Berecz Zsombor formáját látva és akaraterejét ismerve kijelenthető, hogy nagyon közel áll ahhoz, hogy a magyar vitorlássport legfényesebb olimpiai érmét szerezze. De plusz terhet nem szabad a vállára tenni, jósolgatni pedig nem érdemes, így egy dolog maradt hátra: aki csak teheti szorítson kedden Berecz Zsombornak és kövesse a közvetítést.

Hajrá Zsombi!