A szabadtéri rendezvényen az érdeklődők személyesen is gratulálhatnak a versenyzőknek, a térre felállított nagykivetítőn az olimpikonokkal közösen élhetik át ismét az ötkarikás játékok legizgalmasabb pillanatait, valamint beszélgetéseket hallhatnak a sportolókkal.

„Büszkék vagyunk vitorlázóinkra, hiszen nagyon szép eredményekkel tértek haza Tokióból. Külön öröm, hogy Berecz Zsombor történelmet írt, hiszen ilyen szép helyezést, azaz olimpiai ezüstöt sportágunkban még egyetlen hazai vitorlázó társunknak sem sikerült elérnie az ötkarikás játékokon.”  - fogalmazott Holczhauser András a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

A sportszakmai szövetség a helyszínen minden érdeklődőnek és résztvevőnek nemzeti színű szurkolói szalagot ad ajándékba, hogy ezzel köszönthessék együtt az olimpiáról érkező versenyzőket.

Háttér:

A 35 éves Berecz Zsombor olimpiai ezüstérmet szerzett a finn dingi hajóosztályban a tokiói olimpián. 2018-ban Aarhusban világbajnok, 2019-ben, Barcelonában vb-bronzérmes lett, az elmúlt öt évben két Eb-aranyat és két Eb-ezüstöt szerzett. Idén Vilamourában is Európa-bajnok lett, megelőzte két legnagyobb tokiói riválisát, a brit Giles Scottot és a spanyol Joan Cardona Mendezt.

Érdi Mári többszörös korosztályos világ-és Európa-bajnok, a tokiói kvótát a 2018-ban a dániai Aarhusban az összevont World Sailing világbajnokság 8. helyezésével szerezte meg. 2019 augusztusában Enoshimaban az előolimpián a harmadik helyezést érte el. A tokiói olimpiai tíz futam után az összetett verseny 13. helyére került a negyvennégy hajóból álló olimpiai Laser Radial mezőnyben.

Vadnai Benjamin többszörös korosztályos világ- és Európa-bajnok, 2019-ben a japán Sakaiminatoban rendezett világbajnokságon elért 20. helyezésével szerzett kvótát a tokiói olimpiára. Az idei ötkarikás versenyen az összetett tizennyolcadik helyen zárt a 35 hajóból álló olimpiai mezőnyben.