Minden korábbinál több, összesen 36 hajó állt rajthoz az augusztus 7-én rendezett, jubileumi, 10. Zöldszalag Regattán a Balatonfői Yacht Club kikötője előtti vízterületen. A cél ezúttal is a keleti medence megkerülése volt egy tájékozódási verseny keretében. A délben, szélcsendben induló verseny mezőnyének nagyjából fele a déli, másik fele az északi part felé vette az irányt, hogy Füred és Siófok vonalában fordulva, a kijelölt 10 bóját megkeresve és érintve visszatérjen a kenesei kiindulóponthoz. A tavalyi versenyen Vándor Róbert a Kékszalag-győztes RSM csapat kormányosa is rajthoz állt és kategória-győzelmet aratott, az idén mégis nagyobb meglepetés született: egy Lampuga típusú elektromos SUP-pal értek célba elsőként a hajóversenyen.  

A résztvevőket külön kategóriákban értékelték, hiszen a kisebb, gyengébb motorral hajtott elektromos hajók nem tudnák érdemben felvenni a versenyt a nagyobb és gyorsabb egységekkel. Összesen 11 kategóriában hirdettek győzteseket, de sokkal többen örültek a végén, hiszen ez a rendezvény nem annyira a versenyzésről, mint inkább a közös túrázás élményéről szól.

A hangulatról számos parti programmal gondoskodtak a rendezők, a verseny előtti napon (a teljes Balatonkerülő túra, a hat hajó részvételével első alkalommal megrendezett Türkiz Regatta után) Fedor Kyra Zsuzzsi és Zenekara szórakoztatta a közönséget, míg a Zöldszalag befutója után az Acoustic Time zenekar koncertje, tűzijáték és white party következett.

A részletes eredmények és további információk a rendezvény Facebook-csatornáján:

www.facebook.com/zoldszalagregatta

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

A Zöldszalag Regattáról

A Zöldszalag Regatta a balatoni elektromos hajósok nagy versenye, amelyet először 2012-ben rendezett meg az ötletgazda Balatonfői Yacht Club vezetősége. A rendezvény instant sikernek bizonyult, hiszen az akkori balatoni e-flotta majdnem egyharmada rajthoz állt az egyszerre játékos és komoly futamon. Érdemes belegondolni: arányaiban ez azt jelenti, mintha a Kékszalagon több mint háromezer vitorlás indulna!

A verseny azóta évről évre egyre több résztvevőt vonz a Balaton minden kikötőjéből Kenesére, ahol is több száz zöld hajós tölt együtt egy remek hangulatú hétvégét, esténként a vacsora és a zenés programok mellett ismerkedve, beszélgetve, tapasztalatokat cserélve egymással.

A rendezvény egyben az elektromos hajópark látványos seregszemléje is, hiszen a mezőny nagy részét adó Wia modellek mellett évről évre mind több más márka hajóival is neveznek a csapatok a versenyre. A környezetbarát elektromos technológia rohamos fejlődése, az egyre korszerűbb és nagyobb teljesítményű hajók megjelenése miatt a rendezők évről évre kénytelenek mind több kategóriában értékelni a mezőnyt annak érdekében, hogy minden csapat nagyjából egyforma eséllyel rajtolhasson. A csillagtúra jellegű futam egyszerre teszi próbára a csapatok navigációs képességét és ügyességét, illetve a hajók akkumulátorpakkját és hajtásláncát, jól demonstrálva, hogy milyen kiforrott és megbízható nagyteljesítményű elektromos rendszerek szolgálják a környezettudatos hajózást a Balatonon.

További információ a versenyről:

www.zoldszalagregatta.hu

https://www.facebook.com/zoldszalagregatta/