A közel háromperces rövidfilmben egyebek mellett a kikötőben való segítségnyújtást, a hajóralépés szabályait és az üdvözléssel kapcsolatos tudnivalókat mutatják be a szereplők.  Az illemtan aktuális pontjait egy negatív, de megnevettető szereplővel Máté P Gáborral, valamint két pozitív szereplővel Farkas Laurával és Langer Somával láthatjuk.

A filmben a főzsivány szerepét osztották rám, úgy is fogalmazhatnék, hogy én voltam a rossz példa. Nekem kellett megtestesítenem azt a szereplőt, aki nem tartja be a vitorlázás etikettjét. Izgalmas volt belebújni egy ilyen figura bőrébe. Azt gondolom, hogy a szabályok betartása, egymás tisztelete, a környezetvédelem, a hajón való viselkedési protokoll megtartása rendkívül fontos. Ha mindenki betartja ezeket a szabályokat, a vitorlázás élménye felértékelődik. -fogalmazott Máté P. Gábor.

A színész hozzátette: az etikett emberi oldala fogta meg igazán, mint például, ha két hajó, ha találkozik, integetnek egymásnak, vagy hogy kikötésnél természetes elvárás a szomszéd hajók önzetlen segítsége.

Farkas Laura a forgatás előtt pár alkalommal utasként vitorlázott, azonban a hajózásban aktívabban részt venni és közelebbről megismerkedni a sportággal a film kapcsán lett lehetősége.

Mindenhol számít, hogyan viselkedünk! Itt a hajón, a kikötőben az emberi kapcsolataink, kapcsolódásaink is jelen vannak. Akkor tudunk biztonságosan hajózni, ha összehangoltan együttműködünk. Ha ez nincs meg, veszélybe sodorhatjuk a másikat és önmagunkat egyaránt.

-fogalmazott Farkas Laura, aki hozzátette: éppen ezért is fontos, hogy ezek mintegy „kódexként” megjelenjenek és megismerhetővé váljanak.

Langer Soma szerint a legfontosabb küldetése a filmsorozatnak, hogy mások figyelmét is fel tudja kelteni.

A szabályok fontosak, ezek óvnak minket és a hajónkat. Nem utolsósorban, megalapozzák a kölcsönös tiszteletadást és nyugalmat biztosít a sportág szerelmeseinek. Szerintem sokaknak nyújt majd segítséget a sorozat.

Az ötrészes rövidfilmsorozattal az alkotók célja az, hogy ne csupán a vitorlássportban aktívan résztvevők, vagy résztvevő egységek számára legyenek érthetők és feldolgozhatók a szabályok, hanem a nagyközönség felé is bemutatható legyen, ezzel elősegítve a vitorlássport, valamint a szabadidős és túravitorlázás népszerűsítését.